Росія для зупинки транзиту газу через Україну вже витратила понад $37 мільярдів – експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Росія для зупинки транзиту газу через Україну вже витратила понад $37 мільярдів – експерт

Енергетика
2084
Російська Федерація, переслідуючи суто політичну мету – зупинити транзит природного газу в країни ЄС через територію України, вже витратила понад 37 млрд дол. на будівництво і проектування трубопроводів, що проходять по дну Балтійського та Чорного моря в обхід нашої країни.
Про це під час щорічного газового форуму заявив російський експерт в нафтогазовій сфері, партнер консалтингової компанії RusEnergy Михайло Крутіхін.
«Газпром» від цього дуже втрачає. Щоб позбавити Україну доходів, які оцінюються приблизно в 2 млрд дол. на рік (доходи від надання послуг транзиту російського газу – ред.), Росія вже витратила 17 млрд дол. на «Південний потік», на «Турецький потік» очікується, що буде витрачено ще 10 млрд дол., за однією ниткою «Північного потоку» вже витрачено 10 млрд дол.», – сказав він.
За словами Крутіхіна, ідея будівництва обхідних трубопроводів не має економічної доцільності і продиктована лише політикою керівництва РФ і комерційними інтересами компаній-підрядників, які будують ці трубопроводи. «Вся мета енергетичної стратегії Росії щодо України – це позбавити Україну можливості транспортувати російський газ до Європи. Це суто політична мета, вона ніяк не виправдана економічно… На цій ідеї паразитують будівельники трубопроводів, які будують нікому не потрібні, комерційно не виправдані газопроводи. 17 млрд дол., витрачені на «Південний потік» (який був спроектований, але не був побудований, – ред.), – тому яскравий приклад», – зазначив Крутіхін.
Також він заявив, що аргумент російської влади про збільшення безпеки поставок газу в ЄС і ненадійність українського маршруту є слабким, оскільки всі збої транзиту через територію України були спричинені прямими діями Росії, яка навмисно скорочувала прокачування газу, наприклад, в 2006 і 2009 році.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас