Частка кредитів МСБ в кредитному портфелі українських банків може збільшитися до 10-15% до 2020 року - голова правління Ідея Банку Михайло Власенко — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Частка кредитів МСБ в кредитному портфелі українських банків може збільшитися до 10-15% до 2020 року - голова правління Ідея Банку Михайло Власенко

Кредит&Депозит
54
Частка кредитів малого та середнього бізнесу в кредитному портфелі українських банків може збільшитися до 10-15% протягом трьох років, вважає голова правління Ідея Банку Михайло Власенко.
“Загальна частка кредитів МСБ в кредитному портфелі банків в даний час складає близько 6% і має стійку динаміку зростання. З огляду на той факт, що великі українські корпорації перевантажені борговими зобов’язаннями, мають проблеми з обслуговуванням боргів, багато банків зміщують акценти фінансування в сторону кредитування МСБ. Якщо макроекономічна ситуація в країні буде поліпшуватися і курс гривні буде стабільним, то до кінця 2018 року питома вага кредитів МСБ в кредитному портфелі банків може сягнути 10-15%. Хочу зазначити, що до початку 2017 року частка кредитів МСБ в портфелі банків в Казахстані становила 10%, у Вірменії – 34% “, – сказав Михайло Власенко.
За його словами, малий та середній бізнес довів свою гнучкість і стійкість в кризові періоди економіки, тому банки все більше і більше приділяють увагу цьому сегменту. Активно в сегменті кредитування МСБ працюють близько 15 банків.
Михайло Власенко вважає, що кредитні ставки для бізнесу найближчим часом істотно не зміняться.
“На ринку досить широкий вибір кредитних продуктів для МСБ. Умови по кредитах різні, в залежності від того, до якого сегменту клієнт належить, яким видом бізнесу займається, для чого залучає фінансування, на який термін, в якій валюті і т.д. Рівень річних відсоткових ставок у гривні коливається від 19% до 29%. З огляду зростання попиту на фінансування в гривні і посилені очікування можливих цінових та курсових коливань, в найближчі три місяці не варто очікувати значного зниження кредитних ставок для бізнесу “, – сказав він.
Банкір також нагадав, що Кабінет Міністрів України в травні 2017 року затвердив “Стратегію розвитку малого і середнього підприємництва в Україні до 2020 року”, в якій передбачається створення сприятливого середовища для розвитку МСБ.
“Якщо підхід і реалізація цієї програми не буде формальними, вона матиме позитивний вплив на розвиток малого і середнього бізнесу в Україні”, – сказав Михайло Власенко.
За матеріалами:
Ідея Банк
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас