Кроки назустріч. Як поліпшити бізнес-клімат — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кроки назустріч. Як поліпшити бізнес-клімат

Фондовий ринок
784
Покращення бізнес-клімату і створення сприятливих умов для підприємництва в Україні є одним з найважливіших пріоритетів для забезпечення економічного зростання.
Ні довіри, ні інвестицій
Україна продовжує залишатися європейським аутсайдером за рівнем інвестиційної привабливості. Глава комітету ВРУ з питань промислової політики і підприємництва Віктор Галасюк зазначив, що в Україні рівень прямих іноземних інвестицій (ПІІ) на душу населення один з найнижчих у Європі, і становить всього 917 доларів на 1 людину. Цей показник в Білорусії вищий удвічі, в Польщі – в 6 разів, в Німеччині – в 15 разів, в Швеції і Норвегії – в 31 раз.
За даними Світового банку, за показником чистих прямих іноземних інвестицій, Україна значиться поруч з Ганою, Венесуелою і Бангладеш.
Американські інвестиції в економіку України становлять всього 533 млн доларів, китайські – близько 240 млн доларів.
Крім того, щорічно з України в офшорні юрисдикції виводиться близько 8 млрд доларів.
Складна ситуація і з внутрішніми інвестиціями. За оцінками VoxUkraine, на руках у українців знаходиться сума понад 50 млрд доларів, це в 3 рази більше валютних резервів країни, і перевищує обсяг усіх іноземних інвестицій в Україну.
Більша частина цих коштів продовжує залишатися за межами економіки, оскільки рівень довіри громадян до банків та інших фінансових організацій продовжує залишатися вкрай низьким. З 2014 року в країні закрилося понад 90 банків, втрати українців у збанкрутілих банках склали близько 10 млрд доларів.
Розвиток внутрішнього інвестування значною мірою стримує інфляція і девальвація національної валюти. Тому у українців досі залишаються популярними заощадження в доларах і євро.
Як поліпшити бізнес-клімат?
Бізнес розвивається там, де створені сприятливі для цього умови, зазначив Віктор Галасюк. При цьому, за даними опитування 58% підприємців вважають, що держава заважає і обмежує можливості для бізнесу, 28% підприємців вважають державу загрозою для бізнесу, і тільки 14% називають державу партнером для бізнесу. Негативний рівень оцінок економічних умов з боку українського бізнесу є однією з причин низького рівня інтересу іноземних інвесторів до нашої країни.
За індексом ведення бізнесу Україна має нижчий показник, ніж у сусідніх країнах. Це ще одна причина, чому іноземні інвестори обходять нашу країну стороною.
На думку директора з маркетингу Метінвест Холдинг Романа Курашева, традиційними проблемами для розвитку бізнесу залишаються неефективна судова система, корупція, і захист прав інвесторів.
Українському бізнесу складно конкурувати на міжнародних ринках, оскільки для фінансування компаній немає внутрішнього ринку капіталу, тому доводиться залучати гроші на зовнішніх ринках. А високі кредитні ставки в Україні помітно знижують конкурентоспроможність української продукції.
Для збільшення інвестицій і забезпечення стабільного економічного зростання, в Україні потрібно створити набагато кращі умови для ведення бізнесу, ніж в сусідніх країнах, вважає Віктор Галасюк. Якщо за рівнем ПІІ на душу населення Україна вийде на рівень Польщі, це принесе в економіку близько 200 млрд доларів.
На думку Галасюка, вже зараз необхідно провести низку перетворень, які сприятимуть поліпшенню бізнес-клімату:
  • Спрощення доступу бізнесу до інфраструктури. На розгляді парламенту перебуває законопроект, який встановлює принцип безкоштовного підключення до інженерних мереж. Також у відкритому доступі буде викладатися інформація про наявність вільних потужностей і точок для підключення. Якщо підприємець підключається до інженерних комунікацій самостійно, витрати, понесені при підключенні, будуть повернуті йому протягом шести місяців.
  • Пріоритет українському виробнику. При рівних умовах пріоритет отримує той, хто виробляє свою продукцію в Україні. Щоб не сталося, як з гучним тендером на закупівлю трамваїв у Києві, коли польська компанія Pesa виграла тендер на 1,8 млрд грн, запропонувавши ціну на 1 тис. грн менше, ніж український виробник.
  • Для прискорення модернізації виробництва в Україні пропонується спростити доступ бізнесу до інноваційного обладнання. Зараз створення нових виробництв стримується високими ввізними митами на імпортне обладнання. Скасування ввізного мита на високотехнологічне та інноваційне промислове обладнання сприятиме реалізації інвестиційних проектів з модернізації української промисловості і дасть позитивний ефект для економіки.
  • Податкові пільги в секторі виробництва і інновацій. Хорошим прикладом може стати Словаччина, яка для всього світу стала сенсацією, країною – відкриттям для великих інвестицій, ставши світовим лідером з виробництва автомобілів з розрахунку на 1000 осіб.
  • Лібералізація експортних операцій. Пропонується продовжити лібералізацію валютного законодавства, спростити процедури митного оформлення для експортерів і зняти законодавчі обмеження, що перешкоджають зростанню експорту товарів і послуг.
  • Запуск роботи експортно-кредитного агентства (ЕКА) дозволить забезпечити пільгове кредитування, страхування та гарантування експортних поставок на зовнішні ринки. На даний момент відсотки по експортних кредитах, а також вартість страхування експорту в Україні значно вищі, ніж в країнах ЄС.
У нашій країні відсутня державна підтримка страхування і фінансування експорту, вітчизняні експортери працюють в умовах нерівноправної конкурентної боротьби на міжнародних ринках товарів і послуг.
Як очікується, запуск ЕКА дозволить збільшити обсяги експорту та промислового виробництва в Україні, і залучити додаткові інвестиції в економіку.
  • Стимулювати розвиток сфери інновацій, в тому числі через розвиток інноваційних парків.
  • Відкриття торгових представництв України в інших країнах з метою активізації зовнішньо-економічних зв’язків українського бізнесу.
Створення привабливих умов для ведення бізнесу в Україні, стабільна правова база та забезпечення державних гарантій для інвесторів сприятиме подоланню економічної стагнації і вихід країни на стійке економічне зростання.
А також дасть можливість знизити рівень вивезення сировини і капіталу з країни і обмежити відтік кваліфікованих кадрів за кордон.
Сергій Савенко
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас