Депутати пропонують дозволити майнінг і запровадити податок на операції з криптовалютами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Депутати пропонують дозволити майнінг і запровадити податок на операції з криптовалютами

Казна та Політика
1627
Поки в НБУ не можуть визначитися зі статусом криптовалют в Україні, частково вирішити цю проблему пропонують народні обранці ВРУ. Група депутатів від «Народного фронту» і БПП за сприяння ГО «Українська блокчейн асоціація», майнерів і торгових майданчиків розробила перший законопроект про обіг криптовалют в Україні. Він вже зареєстрований у парламенті під №7183.
В поточному вигляді законопроект невеликий і потребує доопрацювання. Тим не менш, він пропонує законодавчі визначення основних термінів цього ринку, а також деякі правила, за якими в Україні можна буде законно займатися майнінгом і розпоряджатися криптовалютами. При цьому законопроект не передбачає присвоєння криптовалютам статусу платіжного засобу, але вони визнаються об’єктом власності, їх можна буде міняти на інші товари чи послуги.
Перша стаття законопроекту присвячена визначенням. Наведемо кілька прикладів для основних понять цього ринку:
Криптовалюта — програмний код, який є об’єктом права власності, який може виступати засобом обміну, відомості про який вносяться і зберігаються в системі блокчейн.
Криптовалютна біржа — організація, яка забезпечує зв’язок між суб’єктами криптовалютних операцій, обмін криптовалют на електронні гроші, валютні цінності, цінні папери.
Криптовалютні транзакції — операції з переміщення криптовалюти, відомості про які зберігаються в системі блокчейн.
Система блокчейн — децентралізований публічний реєстр всіх проведених криптовалютних транзакцій, які були проведені суб’єктом криптовалютних операцій.
Власник криптовалюти — будь-яка фізична особа, ФОП, користувач системи блокчейн, власник криптовалюти, майнер.
Майнер — будь-яка фізична особа, ФОП або юридична особа, яка за допомогою власного та/або орендованого спеціалізованого обладнання забезпечує працездатність і безпеку системи блокчейн, криптовалютных транзакцій і в залежності від правил системи блокчейн отримує винагороду та/або права власності на криптовалюту.
Однак слід зазначити, що визначення ICO законопроект не дає.
У законопроекті пропонується покласти функцію державного регулювання ринку криптовалюти в Україні на НБУ. Регулятору належить розробити порядок діяльності для криптовалютних бірж. Дохід, отриманий такою біржею, оподатковується. Також податки доведеться платити і з намайненої криптовалюти, але механізм їх сплати в законопроекті поки що не прописаний.
Згідно з нормами документа, держава не несе перед власниками криптовалюти жодних зобов’язань (тобто не забезпечує її як звичайну валюту, у разі втрати чи знецінення криптовалюти її власнику держава не допоможе). Також держава ніяк не гарантує діяльність криптювалютних бірж.
Суб’єкт криптовалютних операцій має право розпоряджатися криптовалютою як йому завгодно: міняти її на іншу криптовалюту, на електронні гроші, гроші, товари, послуги і т. д. До криптовалюти будуть застосовані ті самі норми, що й до приватної власності, а до криптовалютних транзакцій будуть застосовуватися ті самі правила, що і до договорів міни.
Таким чином, законопроект пропонує повністю узаконити всі криптовалютні операції, які вже і так відбуваються в Україні.
За матеріалами:
Ain.Ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас