Владислав Кравець, Голова Правління "RwS bank", про п'ятирічні кредити рефінансування з плаваючою процентною ставкою від НБУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Владислав Кравець, Голова Правління "RwS bank", про п'ятирічні кредити рефінансування з плаваючою процентною ставкою від НБУ

Кредит&Депозит
83
Намір Національного банку України в перспективі розпочати надавати комерційним банкам п’ятирічні кредити рефінансування з плаваючою процентною ставкою на процентних тендерах, що передбачено “Основними принципами грошово-кредитної політики на 2018 рік і середньострокову перспективу”, буде сприяти економічному зростанню, вважає Голова Правління “RwS bank” Владислав Кравець.
“Ідея Національного банку на часі і правильна, оскільки в економіці в даний час не вистачає довгих ресурсів. Дуже важливо, що б ті ресурси, які НБУ увіллє в банківську систему, пішли виключно на підтримку українського товаровиробника і щоб ці гроші були обмежені будь-якими можливостями виведення за кордон, щоб уникнути тиску на курс і на інфляцію. Програма цільових кредитів рефінансування повинна стати важливим елементом в добре продуманій цілісній конструкції, спрямованої на створення інноваційної швидкозростаючої економіки”, – сказав Владислав Кравець.
За його оцінкою, найбільш оптимальним і доцільним є вкладання цих коштів у житлове будівництво виключно для розвитку первинного ринку. “Таким чином банки через отримання цільових довгих кредитів зможуть видавати аналогічні за термінами кредити фізичним і можливо навіть юридичним особам, які в подальшому будуть інвестувати ці гроші в будівництво житла. При цьому терміни кредитування і терміни повернення і освоєння цих грошей будуть приблизно однаковими. Розвиток іпотеки буде відповідно давати стимул до розвитку суміжних галузей”, – сказав Владислав Кравець.
Банкір вважає, що цільові кредити також доцільно надавати для вітчизняних проектів в сфері автомобілебудування і виробництва сільськогосподарської техніки. “В даному випадку повинні бути чітко прописані критерії, згідно з якими покупка автомобілів або сільгосптехніки повинна відбуватися виключно в українського товаровиробника і виключно з певним обсягом локації виробництва комплектуючих для цієї техніки, наприклад, 60-80%”, – сказав він.
Третім напрямком використання таких цільових ресурсів могло б стати літакобудування, вважає Владислав Кравець. “Таке цільове фінансування стимулювало б розробку нових моделей літаків, як вантажних, так і пасажирських. Одночасно з таким цільовим інвестуванням грошей в авіаційну промисловість було б доцільно розробити програму для українських авіакомпаній з придбання літаків українського виробництва для внутрішніх локальних авіарейсів”, – зазначив він.
За матеріалами:
РВС Банк
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас