Вчені можуть здешевити перовскітні сонячні панелі в 1000 разів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вчені можуть здешевити перовскітні сонячні панелі в 1000 разів

Технології&Авто
2577
Вчені значно поліпшили операційну стабільність перовскітних сонячних елементів. Під час тесту на прискорене старіння, в ході якого вони зазнавали впливу сонячного світла при 60 °C більше 1000 годин поспіль, вони втратили лише 5% продуктивності, пише Science Daily.
Дослідники з Федерального політехнічного університету Лозанни в Швейцарії значно поліпшили стабільність перовскітних сонячних панелей за рахунок додавання тіоцианату міді, захищеного тонким шаром відновленого оксиду графену. Перовскітні сонячні елементи можуть забезпечити високу ефективність перетворення світла на електрику, але, щоб бути конкурентоспроможними, плівки перовскіту повинні бути довговічними.
Серед речовин, які використовуються при створенні перовскітних ґраток, тіоцианат міді (CuSCN) є найбільш стабільною, ефективною і дешевою сполукою. Його вартість – всього $0,5 за грам, тоді як використовуваний сьогодні spiro-OMeTAD коштує близько $500 за грам. Попередні спроби використання тіоцианату міді були припинені через проблеми, пов’язані з осадженням високоякісного шару сполуки на плівці перовскіту, а також його хімічною нестабільністю.
Звичайні кремнієві панелі досягли межі ефективності: з їх допомогою лише 25% сонячного світла може бути перетворено на електрику. Водночас відносно нова технологія, заснована на перовскітних сонячних елементах, вже сягнула понад 22% ефективності. З огляду на величезну гнучкість у використанні хімічних речовин при створенні перовскітних матеріалів і низьку вартість переробки, ці панелі можуть незабаром стати новим стандартом сонячних елементів.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас