Нові поправки до Трудового кодексу: українцям можуть зробити 12-годинний робочий день — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нові поправки до Трудового кодексу: українцям можуть зробити 12-годинний робочий день

Казна та Політика
11398
У вересні 2017 року проект нового Трудового кодексу (№1658, доопрацьований) із запропонованими до нього правками був розглянутий Комітетом Верховної Ради з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення. І найближчим часом цей документ може бути винесений в зал для голосування в другому читанні і ухвалення в цілому.
Про це повідомив народний депутат Юрій Левченко, передає UBR.ua.
За словами глави Всеукраїнської профспілки «Свобода Праці» Юрія Ноєвого, в Трудовий кодекс вноситься норма, за якою українців можуть змусити працювати по 12 годин на день (ст.141) шість днів на тиждень. До того ж роботодавець зможе змушувати людей працювати понаднормово (ст.156).
«В результаті українці працюватимуть по 72 години на тиждень без оплати понаднормових. Тим самим фактично скасовується 40-годинний робочий тиждень», – запевнив Ноєвий.
Правда, з цією думкою не погодилися юристи, які запевнили в збереженні норми про 40-годинний тиждень (ст.133 нового ТК).
«Це вирвані з контексту трактування. Так, у виняткових випадках працівник може працювати по 12 годин на день, але при цьому загальний час роботи за тиждень не повинен перевищувати 40 годин. Інакше це буде порушенням закону і можна вимагати через суд виплат за переробіток», – переконувала старший юрист ЮФ «Астерс» Інеса Летич.
За її словами, і зараз роз’яснення Мінпраці дозволяє працювати по 12 годин на день, правда, правовий статус такого документа не зовсім ясний.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас