Костянтин Вайсман: VTB Bank (Україна) збільшить статутний капітал ще на 2,5 млрд грн — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Костянтин Вайсман: VTB Bank (Україна) збільшить статутний капітал ще на 2,5 млрд грн

Фондовий ринок
665
23 жовтня 2017 року акціонери VTB Bank (Україна) збираються розглянути питання подальшої докапіталізації банку на суму понад 2,5 млрд грн. Ми звернулися до Голови Правління VTB Bank Костянтина Вайсмана з проханням прокоментувати цю подію в форматі бліц-інтерв’ю.
Незважаючи на очевидну потребу в докапіталізації у багатьох українських банків за результатами стрес-тестування, прецеденти фактичного збільшення капіталу банків в 2017 р. скоріше можна назвати одиничними подіями. З чим пов’язані ці плани акціонерів вашого банку?
Голова правління VTB Bank (Україна) Костянтин Вайсман (КВ): Передусім хочу підкреслити, що VTB Bank був і залишається однією з найнадійніших банківських установ на українському ринку.
Ми впевнені, що черговий етап докапіталізації дасть однозначний сигнал клієнтам і партнерам про нашу високу стабільність. Докапіталізація дозволить нам з запасом і на перспективу виконати всі вимоги регулятора і продовжити реалізацію стратегії, спрямованої на підвищення ефективності бізнесу.
Як відбуватиметься процес докапіталізації?
КВ: Збільшення статутного капіталу відбудеться шляхом придбання нашим материнським банком додаткових акцій за рахунок коштів від погашення нами міжбанківських кредитів, які раніше ми як дочірній банк отримували від материнського банку.

Для довідки:

Перший етап докапіталізації VTB Bank (Україна) на суму 1,2 млрд грн був здійснений восени 2014 року. Після другого етапу докапіталізації на початку 2015 року статутний капітал банку збільшився на 4,2 млрд грн і досяг 10,8 млрд грн.
Під час третього етапу статутний капітал зріс ще на 14,5 млрд грн. А за підсумками четвертого етапу банк був докапіталізований на суму 8,9 млрд грн. В результаті, загальний обсяг докапіталізації VTB Bank (Україна) протягом 2014-2016 років досяг 28,8 млрд грн, що є однією з найбільших сум, влитих в капітал комерційного банку за всю сучасну історію банківської системи України.
 
Станом на 3 квартал 2017 року VTB Bank (Україна) займає 5-у позицію за розміром статутного капіталу серед українських банків. В результаті запланованої докапіталізації на суму 2 592 000 000 грн статутний капітал банку збільшиться з 34,2 до 36,7 млрд грн, що забезпечить збереження однієї з провідних позицій за даним показником серед інших гравців ринку. Всі нормативні процедури, пов’язані з докапіталізацією, будуть завершені в першому кварталі 2018 року.
У вашому квітневому інтерв’ю були озвучені ключові пріоритети в роботі банку на 2017 р. Чи вплине на них запланована докапіталізація?
КВ: Ні, наші завдання на поточний рік залишаються незмінними: банк продовжить результативно працювати з проблемною заборгованістю, оптимізувати витрати і надавати повний спектр сучасних банківських послуг бізнес-клієнтам і приватним особам з фокусом на дистанційних каналах обслуговування і збереженні мінімально достатньої для якісного обслуговування роздрібної мережі.
При цьому, безумовно, збільшення капіталу на 2,5 млрд гривень підвищить загальну фінансову стійкість банку: забезпечить приріст регуляторного капіталу банку, зміцнить його платоспроможність, підвищить ефективність управління кредитними та валютними ризиками, підвищить привабливість банку як надійного і стабільного партнера як для наших бізнес- клієнтів, так і для звичайних вкладників.
Якщо говорити про ваші пріоритети на поточний рік, Ви, ймовірно, не випадково виводите на перше місце роботу з проблемною заборгованістю?
КВ: Ми стягуємо і продаємо бізнес-центри, ТРЦ, промислові активи, корпоративні права, житлову нерухомість, землю і т.д. Робота ведеться з використанням як позасудових, так і судових процедур за напрямками господарського, кримінального, адміністративного права. Ми провели значну кількість реструктуризацій боргів, які дозволили зменшити навантаження на клієнтів до рівня, який вони можуть обслуговувати.
Намагаємося розглядати наших позичальників як партнерів банку, але в разі неготовності партнера до діалогу і пошуку взаємовигідного рішення, доведення судових процедур до логічного завершення (тобто реалізації всіх застав і ліквідації боржників) є обов’язковим і стандартизованим процесом.
Проведення докапіталізації не чинить безпосереднього впливу на процес роботи з проблемною заборгованістю, але, водночас, дає нашим клієнтам чіткий сигнал про те, що ми продовжимо активно займатися стягненням боргів з використанням всіх можливостей і процедур, які передбачені українським та міжнародним правом.
За матеріалами:
ВТБ Банк
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас