Тарифи на воду: киянам готують сюрприз — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тарифи на воду: киянам готують сюрприз

Особисті фінанси
3765
У Києві нещодавно провели відкриті слухання щодо перегляду тарифів на холодну воду. “Київводоканал” підрахував: в 2018-му вартість їхньої послуги зросте з 15,79 до 18,46 гривні.
За підсумками слухань склали протокол і відправили його в Нацкомісію з питань держрегулювання в сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП). Там розрахунки перевірять і затвердять нові тарифи. Журналісти з’ясували, як і для кого може змінитися вартість холодної води в 2018-му, про це йдеться в матеріалі Сегодня.
Тариф 18,46 гривні за куб – поки що тільки пропозиція. Остаточне рішення про те, скільки киянам платити за воду, прийняти можуть тільки в НКРЕКП. При цьому в самій комісії наполягають, що тариф повинен бути економічно обґрунтованим і включати в себе витрати на ремонти і модернізацію інфраструктури. За даними “Київводоканалу”, 80% їхнього фонду зношено, а грошей на заміну труб немає.
Цього року, як зазначили представники місцевої влади на засіданні комісії в лютому 2017-го, виявилося, що українці витрачають менше води, ніж передбачалося в розрахунках. Чим більше підприємство продає води, тим дешевша їхня послуга. Однак, через значне подорожчання комуналки українці почали економити.
Як пояснюють в НКРЕКП, українці “марно” витрачають тисячі літрів на добу.
  • капає з крана – 24 літри на добу, 720 літрів на місяць;
  • тече з крана – 144 літри на добу, 4 000 літрів на місяць;
Ще кілька років тому норматив споживання питної води на одного українця на добу був близько 260 літрів, в той час як в Німеччині споживають 105, а в Чехії – 125 літрів на людину. У 2014 році норматив споживання в Україні скоротили до 4 кубометрів на місяць (це приблизно 140 літрів на день). Саме на норматив налічується субсидія і за ним платили українці в будинках без лічильників.
Подорожчання води і суворий облік використаних кубометрів змусили багатьох українців задуматися про економію. Як вважають експерти, змінивши свої побутові звички, можна не тільки значно скоротити суми в платіжках, але і зберегти питну воду.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас