Англія може стягнути з України $144 мільйони на користь Росії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Англія може стягнути з України $144 мільйони на користь Росії

Фондовий ринок
931
Високий суд Англії та Уельсу (High Court of Justice of England and Wales) визнав можливим виконання на території Великобританії рішення міжнародного арбітражу щодо виплати Україною $144 млн на користь російської “Татнєфті”.
Про це повідомляється в проспекті євробондів України, передає агентство Інтерфакс-Україна.
Україна отримала інформацію про таке рішення Високого суду Англії 25 липня 2017 року, на його оскарження відведено 22 дні.
“Татнєфть” почала арбітражний розгляд проти України у 2008 році згідно з російсько-українською угодою про заохочення та взаємний захист інвестицій через ситуацію навколо Укртатнафти.
Укртатнафта створена відповідно до указів президентів України і Татарстану в 1994 році на базі Кременчуцького НПЗ. Раніше 18,296% акцій Укртатнафти належало структурам, близьким до “Татнєфті”, міністерство майна Татарстану володіло 28,7788% акцій, ще 8,6% акцій належало безпосередньо “Татнєфті”. Проте в результаті судових розглядів в Україні частка татарстанських акціонерів в НПЗ була практично обнулена, а на підприємстві з’явилися нові акціонери, близькі до групи “Приват” українських олігархів Ігоря Коломойського і Геннадія Боголюбова.
У 2014 році арбітраж виніс рішення на користь “Татнєфті” і зобов’язав Україну виплатити російській компанії компенсацію в розмірі $112 млн, а також відсотки. У тому ж році Україна ініціювала провадження в Апеляційному суді Парижа з метою скасування цих двох арбітражних рішень, заявивши, що склад арбітражу не мав компетенції для розгляду спору, а один з арбітрів не відповідав вимогам незалежності та неупередженості. Апеляційний суд Парижа в кінці 2016 року залишив в силі два арбітражні рішення, що зобов’язують Україну виплатити “Татнєфті” $112 млн, а також відсотки.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас