Середній клас України: відновити втрачене — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Середній клас України: відновити втрачене

Казна та Політика
4043
Президент, відкриваючи політичний сезон, поставив пріоритетне завдання парламенту і уряду – зробити все можливе для розвитку середнього класу України. Проблема лише в тому, що такого соціального прошарку в класичному його розумінні в нашій країні нема.
Тема середнього класу, який, на жаль, не в Україні, а в цивілізованих країнах є стабілізатором в політичному і економічному сенсах, знову зведена в розряд актуальних. Президент Петро Порошенко в посланні Верховній Раді закликав як парламент, так і уряд тримати в пріоритеті інтереси саме середнього класу і зробити все можливе для його розвитку.
За його словами, середній клас цього заслуговує, позаяк – від айтішника до фермера – без будь-якої підтримки держави він прийняв на себе найбільше навантаження за останні три роки, включаючи девальвацію та інфляцію, підвищення тарифів без надання субсидій, проблеми з кредитами, відсутність можливостей для оптимізації податків і скорочення платоспроможного попиту. «Відновлення середнього класу – це інтерес не тільки людей, які належать до цієї соціальної групи. Чим могутнішим він є – тим багатше суспільство, тим більше успішних і ініціативних людей, тим стійкіша демократія, тим сильніша країна», – підкреслив Порошенко. І з цим не можна не погодитися. У будь-якій розвиненій країні середній клас – рушій зростання потенціалу держави. Але це стосується середнього класу в його класичному розумінні.
Експерти запевняють, що в цьому сенсі середнього класу в Україні немає. Середній клас – поняття розмите. Єдиного визначення середнього класу, з яким світові вчені погодилися б, не існує. Найчастіше він оцінюється за рівнем доходу, який дозволяє не тільки задовольняти базові потреби людини, а й розвиватися, збільшувати заощадження, мати можливість інвестувати, проводити гідне дозвілля. Плюс, середній клас повинен мати досить високий рівень кваліфікації, освіти, повинен мати незалежну громадянську позицію: коли представники середнього класу не відчувають себе гвинтиками великої машини, відчувають себе господарями країни – і шляхом участі у виборах, і шляхом громадянської активності та економічної спроможності.
“На жаль, поняття середній клас, хоч і використовується досить давно, є найбільш розмитим поняттям”, – розповідає генеральний директор Київського міжнародного інституту соціології, професор Києво-Могилянської академії Володимир Паніотто. За його словами, можна виділити два поняття середнього класу – за аналогією бідності – абсолютний і відносний.
Причому фігурують два критерії визначення – доходи і можливості, а також вплив у суспільстві, тобто, частка “середнячків” у загальній кількості населення. Наприклад, за оцінкою CreditSuisse (швейцарська міжнародна фінансова група, – ред.), щоб належати до середнього класу в Швейцарії, потрібно мати, щонайменше, 73 тисячі доларів доходу на рік, в США – 50 тисяч доларів, в Китаї і Бразилії – 28 тисяч доларів, у Польщі та Мексиці – близько 25 тисяч доларів, в Росії і Таїланді – 18 тисяч доларів, в Індії – 13,7 тисячі доларів, а в Україні – 11,25 тисячі доларів.
За такою класифікацією найбільший обсяг середнього класу зафіксований в Китаї – 109 мільйонів осіб (майже 8% населення) і США – 92 млн осіб (28% населення). Якщо брати класифікацію за впливом на політику держави, то тут лідирує Австралія – до середнього класу належить 66% населення, в Італії, Британії та Японії – понад 55%. Український середній клас не відповідає цим критеріям, зазначає Паніотто, додаючи, що відповідають такій оцінці лише 5% населення. “Після 2008 року світовим стандартам відповідають не більше 5% населення України.
Такий середній клас не відновлюється і не росте”, – сказав експерт. Для порівняння: на відміну від України, число представників середнього класу після кризи 2008 року зростає в Польщі, Тайвані, Австралії, Канаді, Франції, Індії, Японії, Південної Кореї, Мексиці, Британії, Китаї та США – там, де проводиться активна економічна політика з акцентом на промислове виробництво. Є ще одна світова класифікація для середнього класу – він буває вищий і нижчий. Перше це – топ-менеджери, «білі комірці», інженери, програмісти. Друге – вчителі, лікарі, клерки. Але хіба може в Україні лікар, вчитель чи інженер зарахувати себе до середнього класу?
Перше – середній клас повинен відповідати двом умовам: він повинен бути забезпечений доходами вище низьких в кілька разів, але не вище великих доходів олігархів, а також він повинен бути впливовим, в тому числі, економічно, з можливістю самозабезпечення”, – зазначив директор соціологічної служби центру Разумкова Андрій Биченко.
За його словами, на Заході середній клас, в більшості своїй, це звичайні люди, і кожен з них окремо не може впливати на ситуацію в країні, але як єдине ціле “середнячки” – значимий гравець, який не менш важливий, ніж великий капітал. Він численний і фінансово забезпечений, має становити не менше третини населення країни. Але і в цьому розумінні середнього класу в Україні немає, підкреслив експерт. Щодо заможних Паніотто пояснює, що у нас до середнього класу відносять тих, кому вистачає на їжу, хто може ще купувати одяг, та й годі. “Ось такого відносного середнього класу у нас майже 25% населення”, – говорить він.
З ним згоден Биченко: “Більша частина українців відносять себе до середнього класу, але, по суті, вони не є економічно достатніми. Люди вважають, що якщо вони можуть оплатити комуналку, купити достатньо їжі, і якщо ще вистачає на купівлю одягу та, наприклад, пилососа, то це – середній клас”.
На думку експерта, причина того, що половина населення України самі себе відносять до середнього класу, – якась спадщина радянського періоду і наслідок падіння економіки України в пострадянський період. “Оцінка за принципом – всі, хто з мінімальними втратами виживає, – середній клас”, – сказав Биченко.
В принципі експерти сходяться на думці, що порівнювати ситуацію в Україні і на Заході не зовсім коректно. Наприклад, в Німеччині, чи Франції 1,5 тисячі євро отримують на місяць мийник посуду та офіціант – їм до середнього класу не дострибнути. У нас же з таким місячним доходом люди вважаються заможними. Розділяє нас з поняттям середній клас в розвинених країнах і ще одна статистика: за даними ООН, 60% населення України перебувають за межею бідності. Ну, про який класичний середній клас може йти мова?
За даними ООН, 60% населення України перебувають за межею бідності. За класифікацією Світового банку, бідні – це ті, чий щоденний дохід не перевищує 1,9 долара. Але і це спірне питання. У багатьох країнах такої суми достатньо, щоб не вважатися малозабезпеченим, наприклад, у Венесуелі, Нігерії, Центральній Африканській Республіці.
Найімовірніше, в зв’язку з ростом “мінімалки”, ООН в цьому році перегляне дані про бідність в Україні. Проте, нехай економічна ситуація у нас не з кращих, але розвиток середнього класу має стати пріоритетним завданням держави. Ось тільки питання – як це правильно і якнайшвидше здійснити?
Як створити класичний середній клас
Експерти переконані – щоб український середній клас відповідав всім параметрам європейського, потрібно, в першу чергу, створювати економічні передумови, бо середній клас – представники малого і середнього бізнесу. Їм потрібно просто не заважати працювати. “Нашому середньому класу не дають стати гідним за світовими мірками, в першу чергу, економічні умови. Середній клас – це малий і середній бізнес, потрібно саме його підтримувати, а у нас всі роки незалежності підтримку держави отримував тільки великий бізнес, олігархат”, – нарікає Биченко.
На його думку, “найпростіший і ефективний спосіб підтримки середнього класу – розворот всієї фінансової, податкової та законодавчої машини в його сторону. А у нас інтереси цих працюючих на державу людей не враховуються, якщо вони суперечать інтересам великого бізнесу”. Паніотто також вважає, що підтримка середнього класу це реформа податкової системи, зниження тиску на бізнес контролюючих органів, і головне – судова реформа. “При нинішніх реаліях судової системи і законодавчої бази, права бізнесу практично не захищені. Домогтися в наших судах справедливості неможливо. А це є суттєвим фактором, який заважає розвитку середнього класу в Україні”, – сказав експерт.
Таким чином, від держави залежить, яким буде середній клас України в найближчій перспективі. Але і українці не повинні стояти осторонь від цього процесу. Без їхньої активної участі в політичному та економічному житті країни не обійтися. Це від них залежить, який політик прийде до влади – чи буде він національно орієнтованим, чи ставитиме в пріоритети розвиток економіки, а не дрібних її сегментів, на догоду великому бізнесу, чи буде здатним створити всі умови для розвитку середнього класу.
Нана Чорна
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас