Творець Ethereum заявив, що з переходом на новий протокол майнери можуть втратити свій бізнес — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Творець Ethereum заявив, що з переходом на новий протокол майнери можуть втратити свій бізнес

Фінтех і Картки
4165
Незважаючи на те, що сьогодні майнінг став досить прибутковим бізнесом, в довгостроковій перспективі ця галузь може просто зникнути. Таку думку в інтерв’ю висловив засновник Ethereum Віталік Бутерін.
«Коли ми перейдемо на протокол Proof-of-Stake, вже на першому етапі потреба в майнінгу ефіру різко знизиться. У Proof-of-Stake використовується алгоритм, який не вимагає, щоб велика кількість комп’ютерів постійно робила розрахунки. Це алгоритм, де використовується монета всередині самої платформи. Консенсус стане набагато більш дешевим і безпечним. І за фактом майнери можуть втратити свій бізнес», — сказав Бутерін.
Засновник Ethereum також висловився щодо ризиків, які можуть виникати при використанні криптовалют.
«Найбільший ризик — фінансовий. Про це багато говориться, і я не виняток. Ринок зараз дуже волатильний. Це зачіпає і великі криптовалюти, і ICO-проекти. Бульбашка може лопнути в будь-який момент, а проекти – втратити відразу багато грошей», — говорить Бутерін.
Також він вважає, що є ризики і в тому, що інтерес до блокчейну зростає дуже швидкими темпами, оскільки технологія сама по собі поки що не готова до того, щоб прийняти весь цей інтерес.
«Така ситуація склалася зараз з біткоїном. Місця в блокчейні не вистачає, використовувати його стає все складніше і складніше, комісії зростають. У ефіру вона [комісія] поки що менше одного цента. Дробити ефір, як це було зроблено з біткоїном, ми не збираємося, в цьому немає необхідності, але ризики все одно залишаються.
Крім цього, підкреслює Бутерін, високим залишається ризик шахрайства.
«Будь-яку технологію можна використовувати для нехороших цілей. І нашу, на жаль, теж — як би ми не бажали, щоб цього не сталося. Гарантувати безпеку на 100% ми не можемо», — сказав він.
Зазираючи в недалеке майбутнє, Бутерін вважає, що актуальними будуть типи шахрайства, пов’язані з використанням чужих даних, коли одна людина видає себе за іншу. Цей вид фроду, каже він, практично незнищенний і буде жити ще дуже довго.
Також з’являються нові види шахрайства, наприклад, пов’язані з компетенціями.
«Так, компанії, що випускають смарт-контракти, можуть випустити контракт з навмисною помилкою коду, яка дозволяє вилучати всі гроші. Такий випадок нещодавно був зафіксований у нас в спільноті. І добре, що це сталося на малому масштабі — це дозволяє нам вчитися і ставити перед собою завдання щодо мінімізації таких ризиків.
Також Бутерін відзначає зростання фроду на ринку ICO, коли шахраї видають фальшиве ICO за цей проект за допомогою липових сайтів, збираючи по кілька тисяч доларів з інвесторів і зникаючи в невідомому напрямку.
За матеріалами:
Forklog
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас