Роботи шиють для Nike взуття за допомогою статичної електрики — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Роботи шиють для Nike взуття за допомогою статичної електрики

Технології&Авто
1019
Nike встановлює на фабриках в Мексиці і Китаї роботів, які використовують статичну електрику, щоб шити кросівки, пише Quartz.
Хоча роботи вже є невід’ємною частиною процесу виробництва автомобілів, електроніки і напівпровідників, вони рідко використовуються в легкій промисловості, зокрема, у виробництві одягу і взуття.
Одна причин – роботи погано обробляють м’які матеріали. Верхній шар взуття Nike складається з 40 різних матеріалів, які повинні бути акуратно складені один на одного і з’єднані. На фабриках електроніки роботи використовують вакуум, магніти і механічні пінчери, щоб маніпулювати деталями. Всі вони погано справляються зі шкірою, тканиною і сіткою.
Для вирішення цієї проблеми Nike найняла компанію Grabit, в якій кілька років тому купила міноритарну частку. Grabit використовує електроадгезію – захоплення матеріалу за допомогою статичної електрики. Причому, будь-якого матеріалу. У компанії стверджують, що технологія здатна маневрувати як яйцем або м’якою тканиною, так і коробкою вагою 20 кг.
Nike встановлює близько дюжини таких роботів на фабриках у Мексиці й Китаї. Вони можуть скласти один на одного десятки матеріалів всього за 50-75 секунд, тоді як людині потрібно для виконання тієї ж задачі більше 10 хвилин. «Робот може забрати кілька шматків матеріалу одночасно і розмістити їх в потрібному місці, – каже генеральний директор Grabit Грег Міллер. – Людина ж має збирати і складати кожен шматок окремо».
Міллер каже, що крім Nike технологією зацікавилися компанії, що випускають сорочки, зокрема, Esquel Group – основний постачальник таких брендів, як Ralph Lauren і Tommy Hilfiger. Роботи Grabit можуть виявитися корисними і тут, бо коміри і манжети і сорочок складаються з безлічі шарів.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас