Додаток визначає здоров'я серця за допомогою камери смартфона — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Додаток визначає здоров'я серця за допомогою камери смартфона

Технології&Авто
735
Інженери з Калтеха спільно з колегами з інших інститутів показали, що звичайна камера на смартфоні може дати детальну інформацію про здоров’я серця, повідомляє Eurekalert. Для цього вчені розробили спеціальний додаток, що трансформує телефон в прилад діагностики.
Вчені кажуть, те, для чого раніше потрібно було 45 хвилин, тепер займе не більше двох. При цьому пацієнту не обов’язково йти у обладнаний кабінет УЗД, всю процедуру можна здійснити за допомогою смартфона, камеру якого прикладають до шиї. Камера оцінює кількість крові, що проходить через сонну артерію, точніше пов’язаний з цим спеціальний параметр — фракція викиду лівого шлуночка (Left ventricular ejection fraction (LVEF)). Вчені встановили, що здоров’я серця залежить від величини цього параметра. А заздалегідь знайдені значення LVEF дозволяють порівнювати ситуацію пацієнта з нормою і у разі відхилення повідомити про це.
Дослідження методу проводилося на 72 добровольцях у віці від 20 до 92 років. Точність перевірялася за допомогою МРТ. Взагалі МРТ — це найкращий спосіб для вимірювання LVEF. Але це дорого, тому на практиці використовують УЗД. Але для цього теж потрібні навчений технік, дороге обладнання і 45 хвилин на дослідження.
У тестах вчені тримали смартфон по 2 хвилини біля шиї пацієнтів, а потім проводили дослідження з МРТ. В результаті похибка нового методу склала 19%, в той час як УЗД дає похибку в 20%. Це говорить про те, що ефективність методів майже збігається при абсолютно різній вартості. Для досліджень використовувався iPhone 5, але вчені кажуть, що підійде будь-який сучасний смартфон.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас