Неспокійна осінь гривні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Неспокійна осінь гривні

Валюта
2616
Участники міжбанківського валютного ринку України після літнього затишшя ось вже декілька днів спостерігають підвищений попит на американську валюту. Середньозважений курс української гривні на міжбанку, за даними Національного банку, наближається до позначки 26 грн/дол., тобто національна валюта втратила позиції, відвойовані у долара за півтора місяця – з середини липня.
Слідом тягнуться котирування готівкового ринку, де долар торгується вже за 26,3-26,5 гривень. Що не могли не відзначити українці, які із занепокоєнням спостерігають за зміною цінників в обмінниках. Враховуючи підвищений попит на валюту, Національний банк 31 серпня вперше після майже двомісячної перерви вийшов на міжбанк з продажем валюти, однак ринок демонстрував підвищений попит на долар і після аукціону. У вівторок, 5 вересня, НБУ з метою підтримати слабку гривню оголосив про проведення аукціону з продажу валюти обсягом до 100 млн дол. США. Поки що національна валюта ще не досягла позначки 27 грн/дол., закладеної в державному бюджеті на 2017 рік, і геть зовсім далека від освоєного в лютому 2015 року історичного мінімуму на рівні 30,01 грн/дол.
Але українці вже задаються питанням: як гривня переживе період традиційної осінньої турбулентності на валютному ринку. Національний банк дивиться в майбутнє з оптимізмом. «Фундаментальні фактори залишаються сприятливими для українських експортерів, зокрема, кон’юнктура на світових ринках сталі та залізної руди. Останні місяці експортні надходження продовжували зростати, в середньому перевищуючи минулорічні показники приблизно на 15%.
Продовжує в значних обсягах заходити і виручка від експорту сільськогосподарської продукції», – наголошується в коментарі регулятора про ситуацію на валютному ринку. Не очікують різкого та глибокого падіння гривні і експерти, але їхні думки щодо очікуваного курсу національної валюти в наступні осінньо-зимові місяці розділилися.
Більшість опитаних експертів говорять про високу ймовірність того, що гривня на відміну від характерних для попередніх років осінніх періодів девальвації в цьому році через низку позитивних факторів уникне падіння. Зокрема, координатор громадської платформи «Нова країна» Тарас Козак вважає, що восени українській гривні нічого не загрожує, і курс буде коливатися в діапазоні 24,5 – 26,5 грн/дол., а в разі активізації приватизації держмайна і прийняття парламентом законодавства про вільний обіг земель сільгосппризначення можна навіть очікувати зміцнення гривні до рівня 22 – 23 грн/дол.
За словами експерта, у попередні роки курс гривні традиційно знижувався восени через збільшення закупівлі газу та імпорту споживчих товарів, а також нерівномірність бюджетних витрат і несприятливу кон’юнктуру зовнішніх ринків, але для нівелювання цих факторів українська влада провела серйозну роботу.
«Це і перехід на 3-річне бюджетування, і відмова від утримання курсу гривні «до останнього», і відмова від купівлі газу у агресора. Зовнішня кон’юнктура в цьому році теж сприятлива, а врожай зернових очікується непоганий», – пояснив Козак.
Керівник аналітичного підрозділу групи ICU Олександр Вальчишен вважає, що український валютний ринок вже не так підпадає під вплив сезонності, як це було раніше, і передрікає спокійну осінь для національної валюти, як це було наприкінці 2004 року. «Головний чинник, який зараз рухає ринок, зовнішній: ослаблення долара проти інших основних валют світу і повне нівелювання фактора страху щодо китайської економіки, який був досить сильним на початку 2017 і в 2016 році. Внутрішні фактори в основному нівельовані «очищенням» фінансового сектору», – вважає експерт.
Аналітик Dragon Capital Сергій Фурса теж поки що не бачить передумов для істотного ослаблення гривні по відношенню до долара, прогнозуючи курс до кінця року на рівні близько 25-26 грн/дол. «У гривні справді є сезонна осіння слабкість, чому сприяли висока потреба в енергоресурсах, пікові закупівлі імпорту під новий рік і поведінка аграріїв, які переводили виручку в долари. Але не факт, що так буде і цієї осені. Тренд інший», – зазначив експерт, нагадавши також про сприятливу ситуацію на зовнішніх ринках, сильний експорт, а також про високі надходження від «заробітчан» з Польщі та проведене Нацбанком очищення банківської системи.
Керівник аналітичного департаменту Concorde Capital Олександр Паращій так само, як і попередні експерти, не передбачає різких девальваційних стрибків, враховуючи «скидання» валюти населенням і відновлення зростання ресурсних цін. Водночас, він рекомендує враховувати, що додаткові експортні доходи через кілька місяців трансформуються в більш сміливий інвестиційний попит, що в свою чергу дає прискорення інвестиційного імпорту з подальшим розширенням торгового дефіциту.
«Тому ми прогнозуємо зростання дефіциту у другому півріччі і відновлення помірного девальваційного тиску в осінні місяці. Також восени варто очікувати зниження активності населення з продажу валюти. А в разі різких курсових змін можна також очікувати активної купівлі», – зазначив експерт, називаючи найбільш вірогідним осінній курс на рівні 27-28 грн/дол.
Крім того, Паращій нагадав, що ключовим ризиком для гривні залишається фактор невизначеності подальшої співпраці нашої країни з Міжнародним валютним фондом. «Зазвичай нові транші заспокоюють очікування щодо гривні. Схоже, що наступний транш вже «закладений» в її ціні, і якщо до середини осені щодо траншу буде залишатися невизначеність – є ризик різкої девальвації», – попередив експерт. Чи є загрози для гривні в майбутній осінньо-зимовий період, стане очевидно вже протягом вересня, коли свою роботу в Києві завершить чергова місія МВФ, що прибуває в Київ 12 вересня.
Причини для побоювань є, оскільки ключові вимоги за результатами попереднього перегляду програми з Фондом, включаючи прискорення приватизації, розвиток ринку сільгоспземель, демонстрацію прогресу в боротьбі з корупцією і проведення пенсійної реформи, – поки що українською владою не виконані. Також не варто забувати, що наближається рік виборів, посилюючи популістські настрої українських політиків. Ініціативи популістів коштують грошей і, як правило, обертаються подальшою інфляцією та девальвацією.
Майбутня осінь стане чітким каталізатором того, чи чинні політичні сили прийшли у владу з благими намірами змінити країну всерйоз і надовго, або ж як і «папєрєднікі» просто хочуть дотягнути до наступних виборів у Верховну Раду. Валютний ринок буде уважно стежити.
Ольга Гордієнко
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас