Чи подолає 30?: експерт дав прогноз курсу на осінь — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чи подолає 30?: експерт дав прогноз курсу на осінь

Валюта
19453
Літнє зміцнення гривні закінчилося, тепер курс долара буде зростати. Такий прогноз озвучив фінансовий експерт Олексій Кущ.
«В останні роки курс визначається сезонними коливаннями: економіка спирається на прості сировинні цикли, а курс відображає сезонність. За коливаннями на міжбанку видно, що ми спостерігаємо хвіст літньої тенденції щодо зміцнення гривні», – зазначив він.
Експерт додав, що вже у вересні фінансово-промислові групи почнуть формувати витрати під сезонні проекти, а держава – купувати енергоресурси.
«Початок ділової активності призведе до посилення процесів девальвації. Далі багато залежатиме від того, як поведуть себе уряд і Нацбанк, чи будуть вони працювати разом», — говорить Кущ.
За його словами, потенціал девальвації до кінця року – 10%, тобто курс досягне 29 грн/$. Але це за умови збереження макроекономічної стабільності. Але є показники до погіршення економічної ситуації. А це означає, що курс перестрибне позначку в 30 грн/$.
Економіст побоюється, що при найгіршому варіанті розвитку подій падіння гривні не буде обмежене ніякими запобіжниками. «В економіці немає дна, на яке курс зможе спертися. Курс дуже рухливий, розбалансований і не має запобіжників за крайньою точкою падіння. Тому ситуація може бути непередбачуваною», — заявив він.
Зазначимо, згідно з базовим сценарієм першої в Україні трирічної Бюджетної резолюції, в 2017 році середньорічний курс гривні прогнозується на рівні 27,8 грн/дол., у 2018 році – на рівні 29,3 грн/дол., в 2019 – 30,5 грн/дол., а в 2020 – 31 грн/дол.
У свою чергу експерти дають інші прогнози: так, у Центрі Разумкова обіцяють курс в межах 27 гривень у другому півріччі, а в Concorde Capital припускають, що в кінці цього року долар буде коштувати 28,5 гривні.
Разом з тим деякі експерти вважають, що причин для різких стрибків української валюти немає, а у вересні долар продаватимуть по 26 гривень.
За матеріалами:
PolitekA
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас