НАЗК хоче звільнити антикорупційні організації від е-декларування — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НАЗК хоче звільнити антикорупційні організації від е-декларування

160
Національне агентство з питань запобігання корупції схвалило висновок до проекту закону, яким, зокрема, пропонується скасувати декларування для антикорупційних громадських організацій.
Про це повідомляє прес-служба НАЗК.
НАЗК підтримує запропоновані зміни щодо виключення обов’язку подавати декларацію громадських активістів, осіб, які отримують кошти, майно в рамках реалізації в Україні програм чи проектів технічної або іншої, в тому числі безповоротної, допомоги у сфері запобігання, протидії корупції”, – йдеться у повідомленні.
Водночас у Національному агентстві зауважили, що не підтримують даний законопроект (реєстр. № 6674 від 10 липня 2017 року) у частині встановлення обов’язку громадських об’єднань у визначених законом випадках оприлюднювати річний фінансовий звіт про діяльність.
Як зазначається у висновку НАЗК, впровадження подібних законодавчих механізмів містить ознаки такого корупціогенного фактора, як безпідставне створення надмірних обтяжень для громадських об’єднань і фізичних осіб-підприємців, та є дискримінаційним, оскільки до інших юридичних осіб публічного та приватного права такі вимоги не висуваються.
Крім того, НАЗК висловило зауваження до запропонованих положень про скасування обмеження щодо вартості подарунків, отриманих за межами України особами-нерезидентами, які входять до складу наглядової ради державного банку, державного, комунального підприємства тощо, а також непоширення на цю категорію осіб вимоги щодо передачі в управління належних їм корпоративних прав.

Довідка Finance.UA:

  • 23 березня депутати ВР ухвалили закон, який зобов’язує подавати фінансову звітність керівників антикорупційних громадських організацій.
  • ЄС та США закликали українську владу скасувати е-декларування для громадських активістів.
За матеріалами:
Укрінформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас