Де зберігати криптовалюту? Типи криптовалютних гаманців — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Де зберігати криптовалюту? Типи криптовалютних гаманців

Фінтех і Картки
7646
Питання збереження грошових коштів – найважливіше у світі всіляких валютних ризиків. Дана стаття буде корисна і тим, хто тільки думає про створення криптовалютного рахунку, і тим, хто просто хоче освіжити пам’ять або дізнатися щось нове в цій темі.
Розвиток криптовалютної економіки диктує – термін “біткойн-гаманець” вже з деякими труднощами можна вживати з огляду на те, скільки альткойнів існує на даний момент і як багато з’являється спеціалізованих і мультивалютних гаманців. Тепер коректніше називати біткойн-гаманець саме “криптовалютним гаманцем”, якщо, зрозуміло, гаманець не прив’язаний строго до біткойна. У цій статті буде використовуватися саме цей термін.
Перш ніж будуть розглянуті типи гаманців, варто трохи сказати про можливості криптовалюти, тобто про той актив, для якого потрібні ці самі криптонаманці.
Криптовалюта – це електронна готівка і належить тільки її власнику, який може розпоряджатися нею в будь-який час і без чиєїсь згоди. Перекази в криптовалюті можна робити будь-кому, на будь-яку суму і в будь-яку точку планети.
Що таке криптовалютний гаманець?
Криптовалютний гаманець – це еквівалент фізичного гаманця в мережі криптовалют. Гаманець містить ваш приватний ключ (ключі), який дозволяє витрачати криптовалюти, розміщені в блокчейні. Кожен такий гаманець показує баланс всіх активів, які він підтримує, і дозволяє робити транзакції в конкретних сумах конкретній людині.
Приватний ключ – це секретна інформація, яка підтверджує ваше право витрачати криптовалюту за допомогою спеціального гаманця за допомогою криптографічного підпису. Ваш приватний ключ (ключі) зберігається на вашому комп’ютері, якщо ви використовуєте програмний гаманець і зберігається на віддалених серверах, якщо ви використовуєте інтернет-гаманець. Публічне сповіщення ключа може призвести до втрати ваших коштів. Варто дуже уважно зберігати приватні ключі ваших цифрових активів.
Види криптовалютних гаманців
Існує кілька типів криптовалютних гаманців. Всі вони мають різний механізм щодо забезпечення безпеки приватних ключів. Криптовалютні гаманці можна розділити на 5 типів: апаратні, десктопні, мобільні, онлайн і паперові.
Апаратні криптовалютні гаманці
Один з найбільш надійних способів зберігання криптовалюти пропонує саме апаратний гаманець. Пристрій нагадує флешку і зручний у використанні.
Щоб витратити криптовалюту через апаратний гаманець, потрібно спочатку підключити його до ПК, смартфона або планшета. Апаратні криптогаманці зберігають приватні ключі окремо від уразливого обладнання, підключеного до інтернету. Робота з приватними ключами відбувається в віддаленого захищеного середовища всередині апаратного гаманця, що дозволяє зберігати їх в безпеці навіть при підключенні до ненадійного або зламаного ПК. Зловмисники можуть вкрасти сам апаратний гаманець, проте він буде захищений вашим особистим PIN-кодом. Якщо гаманець вкрадений, загублений або пошкоджений, існує ініціалізація гаманця – створюється спеціальний код для відновлення, за допомогою якого завжди можна повернути доступ до своїх активів.
Переваги апаратного гаманця: простий спосіб безпечно зберігати криптовалюту, легко захистити і відновити гаманець, менше потенційних вразливостей, проста процедура настройки.
Десктопні криптовалютні гаманці
Десктопні (для комп’ютера) криптовалютні гаманці також пропонують високу ступінь безпеки для зберігання криптовалюти.
Гаманці для комп’ютера діляться на “товсті” і “тонкі”. Товсті треба завантажувати з усім блокчейном, який буде постійно оновлюватися і, відповідно, займати все більше місця. Тонкі не потребують скачування всього блокчейну. При використанні тонкого гаманця рівень безпеки криптовалюта, що зберігається, знижується, оскільки всю інформацію, якої бракує, гаманцю необхідно брати зі сторонніх сервісів, яким доведеться довіряти.
Мобільні криптовалютні гаманці
Використання мобільного криптогаманця – найзручніший спосіб розплачуватися криптовалютою в повсякденному житті. Він прекрасно підходить для тих, хто часто здійснює транзакції протягом дня. Доступ через додаток на смартфоні до цифрових активів забезпечує комфортну і швидку роботу з криптовалютою. Однак варто пам’ятати, що мобільні гаманці не можуть забезпечити високу безпеку зберігання коштів, бо клієнт програми не спирається на локальний (скачаний на смартфон) блокчейн, а працює з віддаленими серверами. Тому зберігання великих сум в мобільних криптогаманцях не найрозумніше рішення.
Онлайн криптовалютні гаманці
Онлайн-гаманці для криптовалют – це гаманці, які легко доступні при підключенні до Інтернету через будь-який пристрій. Грубо кажучи, це просто вебсайт, якому ви довіряєте зберігання своїх коштів. Онлайн-гаманці зберігають приватні ключі в інтернеті. Доступність цих гаманців дозволяє простіше і швидше здійснювати транзакції. Однак це, мабуть, єдиний плюс таких гаманців. Фішинг (крадіжка особистих даних), шкідливе ПЗ, хакерські атаки – онлайн-гаманці схильні до багатьох ризиків, тому рекомендується зберігати великі суми за допомогою інших, більш надійних типів гаманців.
Паперові криптовалютні гаманці
Паперовий криптогаманець – документ, який містить копію приватного і публічного ключів. Часто документ має вигляд QR-коду, тож ви можете швидко відсканувати його і зробити переказ коштів.
Сайти, що надають такі гаманці, генерують біткойн-адреси і створюють зображення, що містять два QR-коди: одну публічну адресу, яку можна використовувати для отримання криптовалюти; інший приватний ключ, яким необхідно скористатися для відправки криптовалюти. Плюси паперового гаманця: приватні ключі не зберігається на комп’ютері або в мережі, і, отже, їх ніяк не зможуть вкрасти хакери і ніякі системні збої не страшні; фізичне володіння валютою. Мінуси паперового гаманця: варто тримати його подалі від вогню і води з очевидних причин; якщо хтось вкраде ваш паперовий гаманець і у вас не буде включено шифрування BIP38, то зловмисник може заволодіти вашою криптовалютою; QR-код приватного ключа може бути пошкоджений.
Висновки
Узагальнюючи, можна зробити такі висновки:
Для зберігання великих сум варто вибирати апаратні і десктопні криптовалютні гаманці, оскільки вони найбільше заточені на забезпечення безпеки ваших активів. Якщо вам потрібен швидкий і постійний доступ до свого криптовалютного рахунку, варто звернути увагу на мобільні та онлайн-гаманці. Однак варто пам’ятати, що дані типи криптогаманців настійно не рекомендуються для великих накопичень, оскільки куди менш безпечні. Що стосується паперового варіанту – тут складно стверджувати, наскільки такий гаманець зручний і безпечний. Швидше, він просто для тих, хто звик тримати фізичну готівку поруч.
За матеріалами:
Altcoin.info
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас