Оренда житла: що потрібно знати про пошук квартири і як уникнути аферистів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Оренда житла: що потрібно знати про пошук квартири і як уникнути аферистів

Нерухомість
41796
За статистикою в Україні понад 400 тис. сімей орендують житло. Експерти кажуть, що у великих містах приблизно 20% жителів знімають квартири.
Багато хто чув історії від друзів і знайомих, яких «кидали» з орендою житла. Хтось натрапляв на аферистів, комусь діставалися квартири з неприємними сюрпризами. Бувають випадки, коли навіть ріелтори починають шахраювати і намагаються нажитися на клієнті.
Як шукати житло і яким чином можна убезпечити себе від квартирних шахраїв.
Як і де шукати житло
За останній рік вартість оренди житла збільшилася приблизно на 15-20%. Цей ринок перебуває під впливом низки факторів, тому ціни можуть коливатися як в одну, так і в іншу сторону.
Найдешевше орендувати квартиру в Донецькій і Луганській областях, де оренда обійдеться близько 1 тис. грн на місяць. За 1,5-2 тис. грн можна зняти однокімнатну квартиру в Тернополі та Сумах. Найдорожче оренда квартир обійдеться в Києві – від 6 тис. грн. В інших містах-мільйонниках реально знайти однокімнатну квартиру з нормальними умовами за 4-5 тис. грн, в менших містах – за 3-3,5 тис. грн.
Зараз більшість людей шукає квартири в інтернеті, використовуючи як профільні портали в сфері нерухомості, так і звичайні дошки оголошень. Пропозицій вистачає, але при цьому приблизно 80% оголошень про здачу житла в оренду залишають посередники.
Ріелтори підвищують ймовірність безпечної угоди, але їхні послуги обійдуться в середньому в 50% від вартості місячної оренди квартири.
Якщо ви вирішили скористатися послугами посередника, ріелтор зобов’язаний разом з власником житла показати вам квартиру, а потім допомогти з оформленням договору оренди. Також брокер повинен перевірити документи, які підтверджують право власності на житло.
В процесі пошуку житла варто дотримуватися певних правил.
Не оплачуйте послуги посередника і не платіть власнику до моменту укладення договору оренди. Якщо ріелтор або власник житла вимагають внести частину оплати до моменту підписання договору, це повинно вас насторожити. Наприклад, може виявитися, що ріелтори займаються тільки наданням інформаційних послуг і не відповідають за процес укладення договору.
Переконайтеся, що у наймодавця є документи, що підтверджують право власності. Власник житла повинен надати вам документи на квартиру і свій паспорт. Також варто перевірити, у кого ще є право власності на житло.
Укладіть договір оренди житла. У ньому обов’язково потрібно вказати паспортні дані орендодавця, адресу житла і дані наймача.
Звертайтеся до надійних ріелторів. Брокери піклуються про свою репутацію і найчастіше працюють із налагодженою базою клієнтів.
Якщо ви шукаєте квартиру самостійно, зверніть увагу на її вартість. Як правило, надмірно низька ціна свідчить про те, що квартирантів чекають «сюрпризи». Наприклад, це може бути старий будинок або ж в квартирі потрібно буде зробити ремонт. Низька вартість може свідчити про невдале розташування (далеко від зупинок громадського транспорту, біля вокзалу, ринку і т.д). Крім того, в такій квартирі майже напевно не буде всіх необхідних меблів і побутової техніки.
Перед тим як оглядати житло, дізнайтеся про нього докладніше під час телефонної розмови. Якщо власник пропонує орендувати квартиру нижче середніх цін на ринку, постарайтеся з’ясувати, в чому причина такої щедрості.
Під час перегляду житла постарайтеся розслабитися. Зосередьтеся на перевірці документів та складанні договору оренди. Обов’язково вивчіть, чи немає в квартирі будь-яких істотних недоліків. Перевірте, як працює витяжка, інтернет, чи відкриваються двері шаф. Будьте уважні: якщо ви щось пропустите, після підписання договору відповідальність за будь-які несправності ляже на вас.
Договір як гарантія безпечної угоди
Договір про оренду житла – головний документ, в якому прописані права та обов’язки орендодавця і квартиранта. Експерти в сфері нерухомості кажуть, що складання договору – один з найважливіших етапів угоди.
Без письмового договору ви не зможете відстояти свої права. Дуже важливо правильно його скласти. У мережі часто трапляються недобросовісні орендодавці, які наживаються на довірливих мешканцях. Наприклад, часто люди знімають житло, навіть не перевіряючи, чи має право людина, яка представилася власником квартири, здавати її в оренду. Щоб убезпечити себе від неприємностей, потрібно скласти типовий договір оренди житла. Знайти приклад такого документа можна в інтернеті.
Щоб такий договір визнали дійсним, в ньому обов’язково повинні бути такі пункти:
  • Найменування переданого в оренду приміщення, його точна адреса і характеристики
  • Паспортні дані наймача і наймодавця
  • Дані документів, які підтверджують право власності наймодавця
  • Розмір плати за оренду, порядок і терміни розрахунків
  • Термін дії договору оренди
  • Дані громадян, які будуть жити разом з наймачем
  • Підписи сторін договору найму.
Крім того, договір повинен містити й інші важливі пункти: права, обов’язки та гарантії сторін, порядок і причини дострокового розірвання, відповідальність сторін за недоліки і завдані збитки, порядок оплати комунальних послуг і так далі. Також варто врегулювати питання щодо можливості наймача здавати житло в оренду третім особам за договором піднайму.
Орендодавець повинен надати паспорт, ідентифікаційний код, а також документи, що підтверджують його право власності на житло. Якщо ви побачите ці документи, можете сміливо укладати договір прямо на місці. Експерти зазначають, що його не обов’язково завіряти у нотаріуса, якщо документ підписаний на термін до трьох років.
Як правило, власники житла і агентства пропонують стандартні договори. Вам необхідно переконатися, що ключові положення договору прописані зрозуміло і чітко. Особливу увагу зверніть на терміни оренди, розмір щомісячної плати, а також порядок розірвання договору.
Як не натрапити на аферистів
Щоб уникнути проблем, експерти в першу чергу радять не платити посередникам вперед і розраховуватися з власниками житла тільки після підписання договору оренди.
Часто наймодавці просять внести заставу в якості гарантії броні. Однак потім вони зникають або віддають квартиру іншим людям, відмовляючись повертати гроші. На 100% убезпечити від подібних проблем може тільки співпраця з великими агентствами нерухомості, які надають повний спектр послуг.
Втім, серед ріелторів теж можуть зустрітися шахраї. Якщо ви працюєте з посередником, ніколи не платіть йому вперед. Ріелтор може претендувати на оплату своїх послуг тільки після виконання всіх зобов’язань перед клієнтом.
Самостійно шукати житло за оголошеннями слід тільки в тих випадках, якщо у вас є достатня кількість вільного часу і ви вмієте вести переговори. На жаль, зараз на ринку домінують пропозиції посередників, які фактично торгують контактами. Вони не орієнтуються на клієнтів, тому рідко роблять якісні пропозиції.
Що ще потрібно пам’ятати
Завжди намагайтеся дізнатися максимум інформації ще під час спілкування по телефону. Дізнайтеся номер будинку, чи є в ньому консьєрж, куди виходять вікна квартири та інші деталі. Домовтеся про точний час зустрічі.
Якщо ви розумієте, що знайшли хороше житло за вигідною ціною, пообіцяйте власнику додаткові 100-200 гривень за те, щоб опинитися в числі перших запрошених до перегляду претендентів.
Часто буває так, що ви домовилися про зустріч, але буквально за кілька хвилин до призначеного часу власник житла підписує договір з іншою людиною, не рахуючи своїм обов’язком повідомити вам про це. У підсумку ви тільки втрачаєте час. Тож не бійтеся зайвий раз потривожити наймодавця дзвінком.
Також врахуйте, що вартість оренди житла коливається в залежності від сезону. В кінці літа квартири коштують дорожче, адже в цей період в великі міста їдуть студенти та сезонні робітники. Крім того, оренда житла зазвичай дорожчає в період з січня по початок червня.
А ось в перші місяці літа і в кінці року можна знайти найвигідніші пропозиції. Найпростіше орендувати житло в листопаді-грудні, коли через високу вартість комунальних послуг власники квартир не можуть дозволити собі тримати їх порожніми.
Олексій Мельниченко
За матеріалами:
hyser
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас