Економіка ОРДЛО. Кому вниз? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Економіка ОРДЛО. Кому вниз?

Казна та Політика
1632
Економіка неконтрольованих районів Донецької та Луганської областей стає все більш залежною від Росії. Те, що зараз відбувається на окупованих територіях, можна охарактеризувати як посилення економічної інтеграції з російським економічним простором.
Це робиться для того, щоб підвищити рівень самозабезпечення регіону та знизити російські витрати на фінансову підтримку регіону. Ну і при цьому дати добре заробити бізнесменам, які користуються політичною підтримкою, яким ніщо не заважає заробляти статки на торгівлі в ОРДЛО.
Плюс інтеграція, мінус витрати
На думку російських політиків, неконтрольовані райони Донецької і Луганської областей планується інтегрувати в російську економіку, оскільки такий крок хоча б частково пожвавить економіку окупованого регіону і дозволить знизити витрати бюджету на його фінансування.
Російські плани полягають не тільки у військовому і політичному, а й економічному відділенні від України окупованих районів Донецької та Луганської областей. Використовуючи блокаду як прикриття, Росія намагається замкнути на себе залишки працюючої економіки неконтрольованих територій.
«Цей крок призведе до подальшого відділення Донбасу від України» – заявляє депутат Держдуми РФ Костянтин Затулін.
Нинішні дії пов’язані з тим, що після декількох років економічного спаду, стагнації економіки і посиленняя санкцій, Росії все важче фінансувати окуповані території.
Знизити бюджетні витрати розраховують за рахунок комерційної інтеграції окремих районів в російську економіку. На думку економіста Академії народного господарства Андрія Марголіна, чим менше економіка територій пов’язана з російською, тим більші витрати на субсидування цих територій.
Після початку блокади з боку України російські витрати на фінансування анклавів помітно зросли. Оскільки єдиним економічним партнером неконтрольованих територій залишилася Росія, на неї і лягли турботи з підтримки «націоналізованих» підприємств, організації поставок російської сировини і реалізації продукції з неконтрольованих територій, під виглядом виготовленої в Росії.
Зазначу, що в довоєнний час Донецька і Луганська області були одним з найбільших промислових регіонів України, забезпечуючи понад 20% українського експорту, але після початку бойових дій і окупації економіка регіону почала різкий спад.
Блокада з українського боку, втрата ринків збуту, вивезення, закриття та демонтаж промислових підприємств, спад виробництва, призвели до того, що в звичайному форматі економіка окупованих територій функціонувати вже не могла.
Єдиним ринком збуту для товарів з ОРДЛО залишається Росія, яка забезпечує легалізацію продукції і її відправку покупцю під виглядом російського товару.
Наскільки активно торгують РФ і ОРДЛО
Рівень товарообороту між Росією і окупованими територіями Донецької і Луганської області в 2016 році склав близько 1,6 млрд доларів. За даними Федеральної митної служби експорт з Росії в ЛДНР склав близько 1,4 млрд дол., а імпорт в РФ – 0,2 млрд доларів.
Якщо ці дані відповідають дійсності, економіка неконтрольованих територій демонструє глибоко негативний торговий баланс зі своїм єдиним торговим партнером, тим самим підтверджуючи версію про повну дотаційність регіону і його тотальну залежність від фінансової підтримки з Росії.
Схожі показники демонструють і дані статистики. За даними Державного комітету статистики, товарооборот між Україною і Росією в 2016 році склав 8,7 млрд доларів. А за даними російської митниці цей показник на 1,6 млрд більший, і становить 10,3 млрд дол.
Вугілля з ОРДЛО і РФ
За даними Міненерго РФ, більша частина вугілля, що надходить з ОРДЛО, йде на експорт транзитом через російську територію. Частково вугілля споживається на Новочеркаській ГРЕС (Ростовська обл. РФ), що належить Газпрому.
За словами заступника міністра енергетики РФ Анатолія Яновського, раніше вугілля на електростанцію постачав український ДТЕК. А зараз всі постачальники з Російської Федерації.
Це один із прикладів, як вугільна промисловість, і вся економіка окупованих територій привласнюється представниками російського бізнесу.
Тільки за даними Російської залізниці, починаючи з 2015 року, нелегальне вивезення вугілля на територію Росії склало 3,3 млн тонн. І швидше за все, це далеко не повні дані. Реальний рівень поставок в Росію може виявитися значно вищим. Особливо після початку блокади з боку України в 2017 році, оскільки вивезти вугілля іншим способом, окрім як через російську територію, немає можливості.
Після окупації території в Донецькій і Луганській областях Україна з експортера вугілля стала його імпортером, чим негайно скористалася Росія.
У 2015-2016 роках імпорт російського вугілля в Україну склав 9-10 млн тонн щорічно. Частина незаконно вивезеного в РФ вугілля із зони АТО може експортуватися в Україну, але вже як російська сировина. Це ще один можливий ланцюжок для фінансування окупованих територій.
Економіка ОРДЛО. Кому вниз?
Оскільки Росія є експортером вугілля, вона не має потреби у великих обсягах вугілля з окупованих територій, бо воно неконкурентоспроможне на російському ринку. Тому майже все вивезене з ОРДЛО вугілля через російські компанії йде на експорт під виглядом сировини, видобутої на території Росії.
Схема експорту досить проста: нелегальне вугілля вивозиться в Ростовську область РФ, завантажується на суховантажі в російських портах на Азовському морі і відправляється споживачам в країнах Чорноморського та Середземноморського басейну. Покупці – переважно електростанції, що використовують вугілля в якості палива.
Тільки в 2016 році експортовано близько 900 тис. тонн вугілля, вивезеного з ОРДЛО. Основні покупці вугілля з Італії, Туреччини, Греції.
За неофіційними даними, вартість вугілля в ОРДЛО становить близько 30 доларів за тонну. У Росії це вугілля можна продати за 60-70 доларів. Різниця осідає в кишенях бізнесменів.
У зв’язку із забороною на постачання антрациту в Україні, в 2017 році можна очікувати продовження незаконного вивезення вугілля в Росію і його подальшого експорту під виглядом російського. Допоки шахти не зупинять свою роботу.
***
Економічна ситуація в 2017 році для окупованих територій може виявитися значно гіршою, ніж минулого року. У першому півріччі поточного року, за даними Федеральної митної служби, підприємства ОРДЛО виробили продукції в 2 рази менше, ніж за аналогічний період минулого року.
Можна припустити, що в перспективі більшість великих промислових підприємств неконтрольованих районів Донецької та Луганської областей продовжать зниження рівня виробництва.
Якщо Росія не зможе, або не захоче продовжувати фінансувати цей регіон, тенденція згортання економіки окупованих районів може тільки посилитися.
Сергій Савенко
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас