Європа дасть довше пожити стандарту мобільного зв'язку 2G — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Європа дасть довше пожити стандарту мобільного зв'язку 2G

Технології&Авто
887
Хоча світ поступово відмовляється від GSM – найпопулярнішого стандарту мобільного зв’язку, – Європа йде своїм шляхом. У ній спочатку вимкнуть швидший 3G UMTS, залишивши старий і повільний 2G, передає Techtoday.
Мобільні оператори вимикають свої 2G мережі не тільки через застарілість стандарту GSM, якому вже більше 25 років. Один з найпопулярніших його частотних діапазонів – 1800 МГц – також використовується для 4G LTE. Сьогодні в цьому діапазоні близько 40% операторів пропонують певні послуги. Діапазон 1800 МГц такий популярний тому, що він збалансований по площі покриття однієї базової станції і ємністю підключених абонентів.
Користувачів мереж 2G останнім часом навіть стає більше, адже це різноманітні елементи інтернету речей і міжмашинного спілкування (M2M). У більшості випадків їм не потрібна швидкісна передача великих обсягів даних. Зате їм підходить дешевизна обладнання GSM, низький рівень енергоспоживання і великий радіус покриття.
За даними асоціації GSMA, деякі оператори в Японії, Південній Кореї, США, Австралії і Сінгапурі вже вимикають мережі 2G, щоб звільнити простір для 4G. Користувачам інтернету речей і міжмашинного спілкування при цьому пропонується якомога швидше переходити на LTE.
У Європі ситуація зовсім інша. За прогнозами, до 2020 року близько 15% мережевих з’єднань, незважаючи на M2M, буде використовувати 2G. Для порівняння, глобально на 2G припадало 53%, на 3G – 33%, на LTE – 14%.
Проведене GSMA опитування серед європейських мобільних операторів показує, що більше половини планують відключити спершу 3G, а потім 2G. Лише 25% опитаних заявили, що 2G замінить 3G або LTE. При цьому 60% думають, що через кілька років LTE також замінить 3G.
Тенденція відмови від 2G вперше почалася з Азії – південнокорейський оператор KDDI припинив роботу своєї дочірньої мережі TU-KA 2G в березні 2008 року. Всі японські оператори вимкнули мережі 2G в квітні 2012 року, завдяки чому ця країна першою в світі повністю перейшла на 3G і 4G. У квітні 2012 року мережі 2G також вимкнули південнокорейський KT Corp і новозеландський Spark. При цьому останні два оператори працювали не в стандарті 2G GSM, а в стандарті 2G CDMA. Таїландський CAT Telecom вимкнув свою 2G-мережу в 2013 році.
Серед останніх відключень GSM можна назвати австралійського оператора Telstra, який відключив 2G-сервіс у грудні 2016 року. До нього приєднаються в цьому році місцеві конкуренти Optus і Vodafone.
Американський оператор AT&T відключив свою мережу GSM в січні 2017 року. Сінгапур зупинив всі свої мережі 2G GSM в квітні цього року, тайванські оператори планують зробити це до кінця року.
У Європі перші відключення 2G заплановані не раніше ніж на 2020. Саме в кінці того року оператори Swisscom і нідерландський T-Mobile зупинять свої стільникові сервіси другого покоління. А ось норвезький Telenor і чеський T-Mobile пропонують спочатку відключити 3G, коли з’явиться 5G.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас