На українські компанії готуються нові кібератаки - СБУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

На українські компанії готуються нові кібератаки - СБУ

Кримінал
674
Служба безпеки України попереджає про можливу нову кібератаку на мережі українських установ та підприємств.
Про це повідомляється на сайті СБУ.
Як відомо, 27 червня цього року Україна зазнала масштабної кібератаки з використанням шкідливого програмного забезпечення, ідентифікованого як комп’ютерний вірус «Petya». При аналізі наслідків і передумов цієї атаки було встановлено, що їй передував збір даних про підприємства України (електронні пошти, паролі до облікових записів, які використовуються підприємствами та їх працівниками, реквізити доступу до командно-контрольних серверів і хеш-дані облікових записів користувачів в уражених системах та інша інформація, яка відсутня у відкритому доступі), з подальшим їх приховуванням у файлах cookies і відправкою на командний сервер.
Фахівці СБУ припускають, що саме ця інформація і була метою першої хвилі кібератаки і може бути використана справжніми ініціаторами як для проведення кіберрозвідки, так і з метою подальших деструктивних акцій.
Про це свідчить виявлена фахівцями в ході дослідження кібератаки «Petya» утиліта Mimikatz (інструмент, який в т. ч. реалізує функціонал Windows Credentials Editor і дозволяє отримати високопривілейовані аутентифікаційні дані з системи у відкритому вигляді), яка використовує архітектурні особливості служби Kerberos Microsoft Active Directory з метою прихованого збереження привілейованого доступу над ресурсами домену.
Робота служби Kerberos базується на обміні та верифікації так званих квитків доступу (TGT-квитків). У регламентах з інформаційної безпеки більшості установ та організацій зміна пароля користувача krbtgt не передбачена.
Таким чином, у зловмисників, які в результаті проведеної кібератаки «Petya» несанкціоновано отримали адміністративні дані, з’явилася можливість генерації умовно безстрокового TGT-квитка, виписаного на ідентифікатор вбудованого адміністратора (SID 500).
Особливістю згаданого TGT-квитка є те, що в умовах відключення скомпрометованого врахованого запису аутентифікація за Kerberos буде легітимною і буде сприйматися системою. Для завантаження TGT-квитка в адресний простір операційної системи root-повноваження не потрібні.
У зв’язку з цим Служба безпеки України просить дотримуватися розроблених рекомендацій, з повним списком яких можна ознайомитися на сайті СБУ.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас