ВСУ направив на новий розгляд рішення попередніх інстанцій щодо ліквідованих банків "Преміум" і "Союз" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ВСУ направив на новий розгляд рішення попередніх інстанцій щодо ліквідованих банків "Преміум" і "Союз"

Кредит&Депозит
296
Верховний суд України (ВСУ) скасував рішення судів попередніх інстанцій про ліквідацію банків “Преміум” і “Союз”, повідомляється на веб-сайті Національного банку України (НБУ).
Згідно з повідомленням, рішення щодо банку “Преміум” прийнято в серпні, щодо банку “Союз” – у липні 2017 року.
ВСУ встановив, що обставини справ щодо цих банків не досліджені всебічно, тому направив справу на новий розгляд до суду першої інстанції.
Національний банк вітає всебічне і змістовне вивчення справ про виведені з ринку банки і нагадує, що в даний час на розгляді в судах першої інстанції перебуває 21 подібна справа.
Станом на 15 серпня 2017 року суди прийняли рішення, що набрали законної сили, стосовно 11 банків. Зазначені рішення наказують відновити діяльність або скасувати рішення щодо виведення з ринку таких банків, як “Фінансова ініціатива”, “Союз”, Український інноваційний банк, “Капітал”, “Велес”, Радикал банк, “ТК Кредит”, Східно-промисловий комерційний банк, банк “Київська Русь”, КСГ Банк і банк “Хрещатик”.
Водночас НБУ вбачає в судових рішеннях про відновлення діяльності ліквідованих банків потенційні системні ризики для фінансової стабільності. “Повернення на ринок ліквідованих банків нівелює зусилля держави, спрямовані на оздоровлення банківської системи країни”, – відзначає НБУ.
Крім того, центробанк нагадує, що законодавством України не передбачений механізм відновлення діяльності банку, у т. ч. за рішенням суду, щодо якого прийнято рішення про відкликання банківської ліцензії та його ліквідацію.

Довідка Finance.UA:

  • Згідно з даними Нацбанку, на 1 жовтня 2015 року за розміром загальних активів банк “Преміум” займав 56-е місце (1,754 млрд грн) серед 123 діючих у країні банків.
  • НБУ 10 лютого 2016 року прийняв рішення відкликати ліцензію та ліквідувати банк “Преміум” за порушення банківського законодавства у сфері фінансового моніторингу.
  • Комерційний банк “Союз” на 1 січня 2015 року за розміром загальних активів (2 млрд грн) займав 63-е місце серед 158 діючих у країні банків.
  • НБУ постановою правління № 299/БТ від 28 квітня 2016 року повторно вирішив відкликати банківську ліцензію та ліквідувати банк “Союз” за систематичне порушення законодавства у сфері фінансового моніторингу.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас