В Atlantic Council пояснили, що створить економічний прорив в Україні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Atlantic Council пояснили, що створить економічний прорив в Україні

Казна та Політика
992
Економічне зростання України безпосередньо залежить від результативної боротьби з корупцією і реформування старої радянської системи, однак найпотужнішим сигналом для іноземних інвесторів стане приватизація державних підприємств.
Про це пишуть у статті для Atlantic Council Марк Гітенштайн, екс-посол США в Румунії, і Жак Том, один з партнерів інвестиційної фірми Amerocap LLC, передає “24”.
За їхніми словами, тут може допомогти досвід країни-сусіда – Румунії.
Експерти підкреслюють, що саме держпідприємства, залишаючись в руках тих самих еліт, є “органами системного розкрадання і стримування західних інвестицій”.
Більше того, ця укорінена схема ще й відлякує нові капіталовкладення, гальмує технології, необхідні для перезапуску економіки, що відділяється від Росії.
В Atlantic Council відзначають, що масштабна приватизація досі залишалася занадто важкою для реалізації як у технічному, так і в політичному плані.
Ринкова вартість українських державних підприємств при їх нинішньому стані дуже низька, інколи прирівнюється до нуля, навіть якщо основна фундаментальна цінність висока, йдеться далі.
Багато з цих державних підприємств є монополіями (“Укрнафта”, “Укрзалізниця”, АЕС, “Укрпошта”) і мають стимулювати привабливі грошові потоки, однак пересічний українець цього не відчуває.
За словами авторів публікації, приклад Румунії показав, як “драматична” реформа управління державною власністю може виправити багато аспектів “зламаної” економіки.
На думку експертів, Україні потрібна програма, яка б доповнювала поточні приватизаційні зусилля – спосіб швидко реформувати інші державні підприємства, які не готові до приватизації акцій.
Таке рішення дозволить залишити більшість державних підприємств в руках українського уряду, але стимулюватиме їх до прийняття реформи корпоративного управління, “перемістить” операції і доходи з рук корумпованих еліт в прозорий корпоративний суб’єкт, що в належній мірі функціонує, стверджують аналітики.
За матеріалами:
Телеканал 24
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас