Праця на експорт. Хто замінить фахівців, які фірмами виїжджають із України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Праця на експорт. Хто замінить фахівців, які фірмами виїжджають із України

Казна та Політика
3306
З введенням безвізу українці різних спеціальностей рвонули на заробітки в Європу. І роботодавці в Україні зіткнулися з проблемою: співробітників бракує, працювати нікому. Однак підвищувати зарплати вони не поспішають, а планують виходити з ситуації за допомогою студентів і стажерів.
Масовий відтік
Експерти кажуть, що останнім часом відтік збільшився. Причому їдуть і роботяги, і спеціалісти. «У Польщі щомісяця з’являється 2-2,5 тис. нових вакансій для українців. Українських лікарів запрошують на зарплати від 30 до 104 тис. грн у Лівію, ОАЕ, Грузію, Німеччину. Чехія кличе косметологів, масажистів, гінекологів. Вчителі англійської їдуть у Китай, Польщу, Німеччину. Туди, як і раніше, потрібні також няні, водії-експедитори, кур’єри і різноробочі», – каже нам HR-експерт Тетяна Пашкіна.
Така ж ситуація і з транспортниками. В’ячеслав Коновалов, експерт громадської кампанії «Євро-Патруль» розповів, що Україна традиційно поставляє світу моряків, до 100-150 тис. осіб щорічно. «Якщо філіппінці або індонезійці готові йти в рядові моряки, то українці в основному – в командний склад. Така ж ситуація з пілотами, на черзі – водії-далекобійники. Якщо зараз в Європі це головним чином поляки, то після безвізу українці набагато частіше починають співпрацювати з європейськими фірмами-перевізниками».
Міняємо лікарів на штукатурів
Щоб закрити діри на ринку праці, в Україні вже стали практикувати «купівлю» висококласних лікарів і фахівців сфери IT з Німеччини та Ізраїлю, правда, тільки в приватні компанії. «У нас вони отримують ті ж $5-7 тис., але рівень життя дозволяє їм набагато більше», – говорить глава Асоціації власників малого та середнього бізнесу Руслан Соболь.
За його словами, ми близькі до того, що пережила сама Польща, коли її молодь поїхала на навчання і роботу в Європу і Канаду. «Але тоді на їхнє місце прийшли українці. У нас ці ніші займати нікому. Молдавани до нас не поїдуть на роботу, їм вигідніше отримувати ті ж зарплати, але в доларах і десь у Європі», – каже Соболь.
Експерт з підбору кадрів Віктор Шевчук розповів, що Україні вже не вистачає і IT-фахівців. «Щоб якось перекрити дефіцит, компанії починають співпрацювати з провідними вузами та беруть на роботу студентів, фактично навчаючи їх з нуля. Звичайно, рівень галузі буде потихеньку знижуватися. Щоб цього уникнути, зараз в країні набирають мало не безкоштовні школи айтішників, навчають, укладають з ними довгострокові контракти. Зрозуміло, що якщо через п’ять-десять років ситуація із зарплатами у нас не зміниться, то і ці підрослі кадри поїдуть за кордон», – каже Шевчук.
Також, за його словами, є проблема з вчителями і лікарями, особливо в Західній Україні: «У селах працювати нікому. Заманюють туди вчителів і лікарів з Центральної України, але і вони покрутяться – і через рік їдуть у Європу. Піднімати зарплати тут їм явно не будуть».
Може подорожчати житло
Майже немає бажаючих і на вакансії машиністів поїздів, інженерів, будівельників, столярів, зварювальників, складно відшукати також досвідченого стоматолога. «Компанії навчають людей власним коштом. В якості бонусів пропонують медстраховку, корпоративний подарунок до дня народження: наприклад, відпочинок у санаторії або турпутівку. Але цього занадто мало, щоб утримати фахівців», – каже Шевчук.
Велика проблема кадрів і в будівництві. «У нас будівельники мають $300-500, а в Польщі або в Ізраїлі – $2-2,5 тис. Ситуація штовхатиме до того, що тисячі будівельників з України переїдуть в інші країни. Це означає, що не всі будівельні компанії зможуть фізично добудувати свої об’єкти. Якщо вони піднімуть різко зарплати, то їм треба буде підвищувати і вартість квадратного метра», – говорить керуючий партнер інвестиційної компанії Capital Times Ерік Найман.
На думку експерта, те ж саме буде в харчовій промисловості та інших сферах, які працюють на внутрішній ринок, а не на експорт. Як наслідок пропозиція товарів і послуг в Україні буде знижуватися і спричинить зростання цін.
«Піднімати зарплату нічим»
Рекрутери кажуть, що у українців ростуть апетити, вони сподіваються отримувати зарплату на 20% більшу, ніж їм готові платити. Але, за даними порталу HeadHunter, 81% бізнесменів поки не планують підвищувати оклади, багато в чому діючи за приказкою «Поки грім не вдарить…»
«Підвищувати зарплати і робити їх більш конкурентними нашим роботодавцям не дозволить економіка. Не можна взяти звідти, де немає. Українські підприємства змушені брати неспеціалістів. На будівництва йдуть студенти ПТУ, без знань і практичних навичок, всі вони вчаться по ходу. І це не може не позначатися на якості продукту і на безпеці виробництва, будівництв», – вважає Соболь.
А деякі їдуть за кордон відразу всією фірмою. Директор меблевого салону з Луцька Валерій Олешко розповів «Вестям» – щоб зберегти бізнес, вирішив виїхати до Литви. «Ми 12 років робили меблі, але мої майстри все поглядали на інші зарплати, стали думати, щоб їхати в Європу. А з чого мені їм зарплати тут піднімати, якщо замовлення падають? Сіли, подумали і вирішили, що краще їхати всім разом – колектив у нас спрацьований. Поки влаштувалися у Вільнюсі, на роботу беремо своїх же», – розповів Валерій Олешко.
Анастасія Рябоконь, Марія Разенкова, Віта Філонич
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас