«Є один великий ризик»: економіст пояснив, чому гривня може подешевшати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

«Є один великий ризик»: економіст пояснив, чому гривня може подешевшати

Валюта
21976
В даний час в Україні відсутні об’єктивні передумови для девальвації гривні; ризик знецінення національної грошової одиниці закладений у «наміри уряду і Нацбанку», зафіксовані у двох документах.
Таку думку висловив голова Комітету економістів України Андрій Новак.
«Вже більше року в Україні відсутні суто економічні передумови для девальвації гривні. У нас більш-менш збалансований курсовий платіжний баланс, експортно-імпортний торговий баланс. З урахуванням досить великої валютної допомоги, яку отримує Україна з різних джерел, у нас є валютний баланс. Крім того, в літній період на користь гривні працює ще й сезонний фактор, тому спостерігалося хоч і незначне, але все-таки зміцнення гривні», – повідомив економіст.
Водночас він звернув увагу на те, що «є один великий ризик для курсу гривні, а саме: наміри самого уряду і Національного банку України щодо подальшої девальвації».
За словами Новака, ці наміри підтверджені в двох документах. «Перший – це головний фінансовий документ країни – Держбюджет-2017, де передбачений курс 27,2 гривні за долар США, незважаючи на те, що зараз курс менший ніж 26. Другий документ – так звана бюджетна резолюція, в якій уряд відкрито анонсував подальшу девальвацію гривні до рівня, як мінімум, 31 гривня за долар до 2020 року».
Економіст також пояснив, що «девальвацією дуже легко вирішуються два завдання: наповнення центрального та місцевих бюджетів і задоволення апетитів наших експортерів».
«Це дуже легкий шлях для уряду, але це дуже важкий шлях для всіх громадян України і тих українських підприємців, які не є експортерами, а таких – переважна більшість», – підкреслив він.
За матеріалами:
Обозреватель
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас