Google зайнялася термоядерним синтезом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Google зайнялася термоядерним синтезом

Технології&Авто
1071
Google Research спільно з енергетичною компанією Tri Alpha Energy взялася за розробку нового комп’ютерного алгоритму, який повинен значно прискорити експерименти з плазмою, повідомляє The Guardian.
Tri Alpha Energy, яка отримала від Goldman Sachs і співзасновника Microsoft Пола Аллена більше $500 млн інвестицій на будівництво реактора термоядерного синтезу, працює над алгоритмом Optometrist, який допоможе фахівцям знаходити нові та кращі рішення комплексних проблем ядерного синтезу.
Фізика цього процесу дуже складна – невеликі зміни можуть спричинити серйозні наслідки. «Все це виходить за рамки нашого розуміння навіть з комп’ютерними потужностями Google», – говорить Тед Болц з наукового підрозділу Google. Тому вчені об’єднали зусилля машинного навчання з спостереженнями, зробленими людиною, щоб вони разом знайшли правильне рішення.
«Ми звели проблему до простого завдання: знайти стани плазми, які експерти-фізики вважають цікавими, і не зламати при цьому машину, – каже Болц. – Це класичний приклад співпраці людини і комп’ютера, які порізно справляються гірше, ніж спільно».
Експеримент довів, що таким чином обчислювальний центр компанії Tri Alpha працює набагато швидше, і обчислення, які займали місяці, прискорюються до декількох годин. Алгоритм відкрив несподівані способи управління плазмою, які дозволили вченим скоротити втрати енергії на 50% і домогтися збільшення загальної енергії плазми, яка має досягти критичного порога, щоб синтез відбувся.
«На досягнення таких результатів без підтримки передових обчислень йдуть роки», – говорить Міхл Біндербауер, президент і технічний директор Tri Alpha Energy.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас