PwC вступає у війну з Нацбанком — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

PwC вступає у війну з Нацбанком

Фондовий ринок
961
Компанія PwC не виключає, що подасть до суду на Нацбанк, який позбавив її права проводити аудит українських банків. Для аудитора це великий удар по репутації, адже НБУ хоче повністю прибрати його з українського ринку. Перспективи цієї суперечки туманні, але п’яти банкам, у тому числі державному Ощадбанку, потрібен новий аудитор.
Big4 перетворюється на «Велику трійку»
Ера лідерства на українському аудиторському ринку міжнародної «Великої четвірки» завершилася. Щоправда, поки тільки в банківському сегменті. Нацбанк 20 липня виключив ТОВ «ПрайсвотерхаусКуперс (аудит)», 30% якого належить голландському PwC, з Реєстру аудиторських фірм, які мають право на проведення аудиторських перевірок банків.
Підставою для такої санкції стало підтвердження аудиторами недостовірної інформації про фінансово-господарську діяльність ПриватБанку, зокрема, розмір кредитного ризику і регулятивного капіталу. «Висновки ТОВ «ПрайсвотерхаусКуперс (аудит)» не відображали реальних ризиків роботи ПАТ КБ «ПриватБанк», які стали причиною визнання банку неплатоспроможним, його націоналізації та істотних витрат держави на капіталізацію», – йдеться в повідомленні прес-служби НБУ.
Це рішення НБУ означає, що PwC надалі заборонено проводити аудит українських банків.
«Великою четвіркою» називають аудиторські компанії PricewaterhouseCoopers, Deloitte, KPMG, EY (зараз вона аудіює звітність націоналізованого ПриватБанку). З 90 банків EY аудіювала 10 установ, KPMG – 8 банків, Deloitte – 6, PwC – 5.
Альтернативні факти
PwC не згодна з рішенням НБУ. «Ми не вважаємо, що підстави, зазначені в прес-релізі НБУ, обґрунтовують його рішення. Ми будемо вивчати усі можливості для оскарження такого рішення», – заявили в компанії. Співрозмовник FinClub в НБУ уточнив, що перегляд рішення правління НБУ неможливий, але PwC може оскаржити його в суді.
У PwC підкреслюють, що компанія здійснювала аудит фінансової звітності ПриватБанку 2015 року в повній відповідності до Міжнародних стандартів аудиту. Більш того, аудиторський звіт з фінансової звітності 2015 року містив кваліфікаційне застереження щодо операцій з пов’язаними сторонами.
«Крім того, як зазначається у фінансовій звітності за 2015 рік, на початок 2016-го ПриватБанк і його мажоритарні акціонери погодили з НБУ комплексний план реструктуризації кредитного портфеля. За день до остаточного затвердження нами аудиторського звіту з консолідованої фінансової звітності ПриватБанку за 2015 рік від 30 червня 2016-го представники НБУ підтвердили нам під час зустрічі, що такий план реструктуризації виконується згідно з графіком», – повідомляють у компанії.
У фінансовій звітності за 2016 рік нове керівництво ПриватБанку не зробило жодних коригувань показників за 2015 рік, у тому числі щодо суми виданих кредитів або їх заставного забезпечення, чи інформації щодо пов’язаних осіб або регулятивного капіталу, підкреслюють у PwC. Вони не отримували претензій від НБУ.
Складне рішення
Про те, що НБУ заборонить PwC аудіювати банки, FinClub повідомляв у червні. Рішення повинні були ухвалити 26 червня, але НБУ не поспішав застосовувати санкції до компанії з Big4. «Велися перемовини навіть з головним офісом PwC», – зазначив співрозмовник в НБУ.
До того ж Нацбанк у зв’язку зі справою PwC змінив порядок ведення реєстру аудиторських фірм. Раніше компанію з реєстру виключав комітет з питань аудиту банків. Це колегіальний орган з дев’яти осіб: шість – від НБУ, по одному представнику від Аудиторської палати, НКЦПФР та Нацкомфінпослуг. З 27 червня тільки правління НБУ може включати, відмовляти у включенні або виключати аудиторів з реєстру аудиторських фірм.
Відлученням PwC від банківського ринку НБУ не обмежиться. Він не хоче, щоб компанія аудіювала небанківські установи. Як повідомили FinClub в Нацбанку, «комітет з питань аудиту банків України найближчим часом планує звернутися до Аудиторської палати України з пропозицією застосувати до «ПрайсвотерхаусКуперс (аудит)» стягнення у вигляді виключення з Реєстру аудиторських фірм та аудиторів, а до аудиторів банків, які здійснювали аудит річної фінансової звітності ПАТ КБ «ПриватБанк», стягнення у вигляді анулювання сертифікатів аудиторів банків».
Спірний момент
Аудиторська палата може мати іншу думку, яка не збігається з позицією НБУ. «У них є свої критерії включення до реєстру і підстави для виключення з реєстру. Вони не обов’язково збігаються з нашими, тому Нацбанк подасть звернення, але тільки Аудиторська палата може ухвалювати рішення», – пояснив співрозмовник в НБУ.
У вересні 2015 року Нацбанк позбавив вісім аудиторських фірм права працювати з банками. Вони давали позитивні висновки про банки, які в 2014-2015 роках збанкрутували. До чорного списку потрапили «Донецькінаудит», «Укрвостокаудит», «Блискор», «Українська аудиторська служба», «Консультант», «Оратанія», «Ставр» і «Фінком-аудит». Нацбанк звернувся до Аудиторської палати (АПУ) з проханням виключити компанії з реєстру. Але ринок покинули лише три компанії: «Оратанія» (виключена з реєстру з 24 грудня 2015 року), «Фінком-Аудит» (25 лютого 2016-го) і «Ставр» (29 вересня 2016-го). У 2016-му НБУ заборонив компанії «БДО» аудіювати банки, але вона продовжує входити до АПУ.
«БДО» подала до суду на рішення регулятора, який 4 серпня минулого року позбавив її права проводити аудит банків. «Справу передано судом на письмовий розгляд і поки не розглянуто», – повідомила президент «БДО» Алла Савченко.
П’ять банків на роздоріжжі
У поточному році «ПрайсвотерхаусКуперс (аудит)» аудіювала звітність за 2016 рік п’яти банків з топ-30 – Ощадбанку, Креді Агріколь Банку, Марфін Банку, банків «Південний» і «Восток». Тепер їм треба шукати нового аудитора. FinClub попросив великих аудиторів прокоментувати свій інтерес до обслуговування цих банків, але аудитори відмовилися.
Банки, які втратили свого аудитора, поки що не вибрали нового. «Оскільки рішення НБУ тільки ухвалено, говорити про які-небудь рішення і плани банку щодо подальшої співпраці з тією чи іншою аудиторською компанією передчасно. Найближчим часом банк розгляне це питання», – повідомили в прес-службі банку «Південний».
В Ощадбанку заявили, що «вибір аудиторської фірми для проведення аудиту фінансової звітності банку за 2017 рік, затвердження умов договору та визначення розміру оплати послуг аудитора будуть проведені наглядовою радою банку згідно з чинним законодавством». Ще 30 грудня 2016-го НБУ «наполегливо запропонував Ощадбанку та Укрексімбанку, які уклали договори на проведення аудиту фінансової звітності за 2016 рік з ТОВ АФ «ПрайсвотерхаусКуперс (аудит)», змінити компанію-аудитора». Ощадбанк тоді не розірвав договір і його звітність 2016 року підписана PwC («умовно-позитивна думка»), а Укрексімбанк став працювати з E&Y. У решті банків на запит не відповіли.
Укласти договір з новим аудитором банки повинні до 1 листопада 2017 року.
Вікторія Руденко
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас