На українців чекає рекордно дороге опалення: що зробити, щоб платити менше — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

На українців чекає рекордно дороге опалення: що зробити, щоб платити менше

Особисті фінанси
1733
Вже через кілька тижнів у державних банках відновиться видача “теплих кредитів”. Будь-який українець може отримати гроші на заміну вікон, встановлення нового котла, утеплення. Частину суми (від 30 до 70%) компенсує держава, а решту доведеться повернути в банк за три роки. Цей опалювальний сезон, впевнені експерти, може виявитися рекордно дорогим для українців. Редакція з’ясувала, як правильно підготуватися до опалювального сезону і куди краще інвестувати гроші.
Скільки заплатимо за опалення з субсидією
У квітні уряд прийняв рішення переглянути програму субсидій. В результаті українцям з “комунальною знижкою” в опалювальний сезон доведеться платити значно більше.
Нормативи скоротили. Минулої зими на опалення квадратного метра субсидія покривала або 5,5 кубометра газу або 0,0548 Гкал тепла на квадратний метр. Цього року нормативи переглянули. У жовтні на опалення квадратного метра будуть давати 0,0431 Гкал або п’ять кубометрів газу. Наприклад, якщо раніше на житло площею 60 “квадратів” давали 330 кубів газу, то в цьому сезоні дадуть всього 300 кубів. Якщо не скоротити своє споживання, ще 30 кубометрів (приблизно на 200 гривень) доведеться оплачувати самостійно.
Якщо в квартирі площею 60 кв. м в цьому опалювальному сезоні споживати по нормі, яка діяла до квітня 2017-го, субсидія не покриє 0,7 Гкал. У столиці такий обсяг теплової енергії коштує 991,8 гривні. Фактично, українцям з субсидіями доведеться або платити більше, або споживати менше.
Опалювальний сезон переглянули. Раніше субсидію на опалення виділяли всім українцям з першого жовтня по 30 квітня. Цього року опалювальний сезон для українців, які самі опалюють будинки і квартири, розпочнеться 15 жовтня і закінчиться 15 квітня, тобто триватиме на один місяць більше. Якщо почати опалювати раніше або закінчити пізніше, тепло доведеться оплачувати без субсидії. До слова, для будинків з центральним опаленням тривалість сезону не зміниться. Як і зараз, початок і кінець сезону визначатиме місцева влада.
Розмір субсидії перерахують. Знижку українцям перераховують двічі на рік: у травні та в жовтні. У жовтні субсидію перерахують з урахуванням доходу за останні чотири квартали – тобто минулий рік. У січні цього року мінімальну зарплату підвищили вдвічі – з 1600 до 3200 гривень. В результаті українці, які оформлені на “мінімалку”, цієї зими повинні будуть платити за комуналку зі знижкою з урахуванням нових доходів. Пропорційно зростанню доходів зменшиться розмір субсидії. Як підрахували в Мінфіні, це дозволить державі заощадити на субсидії приблизно 5 мільярдів гривень.
Як платити менше
Взимку до 70% від суми в платіжках – вартість опалення. Більшість українських багатоповерхівок відповідають нижчим класам енергоефективності – “Е” і “F”. Тобто втрачають від 30 до 70% тепла. Гігакалорії “виходять” через неутеплені вікна, стіни, підвал, дах, систему вентиляції тощо. Відповідно до прийнятого парламентом Закону “Про комерційний облік комунальних послуг”, найближчим часом на всіх багатоповерхівках з’являться теплолічильники. В середньому, зазначає експерт Національного екологічного центру Анна Шумейко, в будинках з тепловими лічильниками за тепло платять на 20-30% менше. Однак якщо будинок перебуває в поганому стані, після встановлення лічильника суми в платіжках можуть виявитися навіть вищими, ніж без лічильника.
Єдиний спосіб платити менше – провести енергомодернізацію і скоротити обсяги споживання. Повне утеплення багатоповерхового будинку з встановленням теплопункту може обійтися в кілька мільйонів гривень. Кабінет міністрів планував ще в квітні запустити Фонд енергоефективності, за рахунок якого повинні фінансувати роботи. Однак фонд так і не запустили.
Крім того, є міські програми співфінансування і державна програма “Теплі кредити”. Днями уряд прийняв рішення додатково виділити на “теплі кредити” 300 мільйонів гривень. Будь-яка українська сім’я або ОСББ можуть взяти кредитні кошти на заміну вікон, придбання матеріалів для утеплення і т.д.
Торік на компенсацію кредитів з державного бюджету виділили 884 мільйони гривень. Правда, експерти зазначають: головний мінус “теплих кредитів” – банки не можуть контролювати, чи дійсно витрачені гроші вплинуть на енергоефективність. Більшу частину кредитів (близько 67%) видали на заміну вікон. При цьому заміна вікон без встановлення теплового пункту та утеплення на економію тепла багатоповерхівкою не впливає.
Скільки витратити влітку, щоб взимку платити менше
Влітку українцям варто подбати про стан систем опалення – промити труби, радіатори, прочистити бойлери в підвалах, впевнений експерт в сфері енергоефективності, менеджер ДТЕК ЕСКО Антон Ковалишин. У столиці в більшості випадків інженерні комунікації необхідно модернізувати. “Іржаві труби, застарілі теплові пункти, теплова ізоляція, що прийшла в непридатність, можуть становити загрозу для будинку, оскільки обладнання може зламатися в будь-який момент, а старезна ізоляція збільшує втрати теплової енергії. Іноді звичайного ремонту може бути недостатньо, і опалювальну систему треба міняти повністю”, – розповідає експерт.
У процесі модернізації опалювальної системи краще встановлювати індивідуальні теплові пункти (ІТП) з автоматичним погодним регулюванням температури теплоносія. Такий пристрій окупиться за кілька опалювальних сезонів.
Практично в кожному багатоквартирному будинку є мешканці, які самостійно збільшують опалювальну площу, наприклад, зносять стіни на балкон і переносять радіатори. Або ж самостійно встановлюють радіатори великого розміру. Це призводить до розбалансування системи опалення будівлі: до деяких квартир тепло не доходить, а в інших стає занадто гаряче. “Виправити таку ситуацію на рівні кожної квартири малореально, господарі просто цього не допустять. Але можна по стояках встановити спеціальні балансувальні клапани і насоси, щоб у всіх квартирах було однаково комфортно – не холодно і не жарко протягом усього опалювального сезону”, – радить Антон Ковалишин.
Швидше за все окупиться встановлення ІТП з автоматичним погодним регулюванням, балансуванням стояків. Такі заходи обійдуться від 300 до 700 тисяч гривень і окупляться за 2-3 опалювальні сезони. Комплексне утеплення будівлі може окупатися понад 7 років. До слова, крім “теплих кредитів” і міських програм співфінансування є ще один спосіб знайти гроші – укласти угоду з енергосервісною компанією. Вони проведуть роботи за свій кошт, гарантують економію, а свої інвестиції повернуть за рахунок зекономлених коштів.
Без допомоги сусідів економити тепло складно. Експерти радять: на рівні однієї квартири найлегше економити електроенергію. Наприклад, встановити багатозонний лічильник, енергоефективні лампочки і “розумні” розетки.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас