Як українці беруть кредити (дослідження) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як українці беруть кредити (дослідження)

Кредит&Депозит
928
Кількість українців, які взяли кредити в 2016 році, знизилася з 10,6% (2015 рік) до 8,8%.
Про це свідчать дані дослідження компанії GfK Ukraine, які оприлюднила Незалежна асоціація банків.
Згідно з результатами дослідження, частка громадян, які звернулися за кредитами, впевнено зменшується. У 2014 році таких громадян було 13,5%, в 2015 році – 10,6%, а в 2016 – 8,8%.
Основним джерелом отримання кредитів залишаються банки, в тому числі за рахунок використання кредитних карток. Інші фінансові інститути менш поширені.
Крім того, більша частина позичальників платить тільки один кредит. Головними цілями позик є оплата щоденних витрат, придбання побутової техніки та електроніки.
Переважна кількість кредитів видавалася без застави майна та терміном на 3 роки.
Середня сума кредиту становить 10,7 тис. гривень, а середня сума поточної заборгованості – 6 тис. гривень.
71% опитаних запевнили, що кредит погашають вчасно і відповідно до графіка, узгодженого з банком.
Аналіз позичальників за допомогою сегментації показав, що лише близько 9% українців не відчувають негативного впливу кредиту на їхній спосіб життя і фінансову поведінку.
16% мають заборгованість по кредиту або комунальних платежах.
Решта позичальників характеризуються меншою або більшою схильністю до надмірної заборгованості в залежності від обставин.
Майже 36% опитаних були змушені скоротити витрати на продукти харчування і знайти додаткову роботу для погашення боргів.
При цьому 74% всіх позичальників – це ті, хто відчуває найбільший вплив закредитованості і мають високу частку витрат в доході, що перевищує 75%.
Частка тих, хто може дозволити собі виплати по кредитах і здатний контролювати свої зобов’язання, складає лише 1,2% опитаних.
“Під надмірно закредитованими позичальниками маються на увазі ті, хто затримує платежі. Однією з ознак збільшення надмірної заборгованості населення України є те, що частка респондентів, які затримали платежі за поточними кредитами більш ніж на 30 днів, вища, ніж частка тих, у кого були прострочені платежі по вже погашених кредитах”, – йдеться в аналітичному звіті GfK.

Довідка Finance.UA:

  • Нацбанк вважає своїм головним завданням на 2017-2018 роки відновлення кредитування.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас