Google таємно фінансує наукові дослідження про свою непогрішність - ЗМІ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Google таємно фінансує наукові дослідження про свою непогрішність - ЗМІ

Фондовий ринок
1824
Американська Google, що входить в холдинг Alphabet, виплачує мільйони доларів вченим британських і американських університетів за дослідження, які повинні схилити чашу терезів громадської думки і регуляційні норми на користь компанії, пише газета Times з посиланням на дані американської організації Campaign for Accountability.
Її фахівці виявили, що з 2005 року Google прямим або непрямим чином фінансувала 329 дослідних програм в ключових галузях суспільної політики, де зміна регуляційних норм може стати для компанії причиною величезних штрафів або втраченого прибутку. У двох третинах випадків автори робіт, які одержували від Google від $5 тис. до $400 тис. за дослідження, не розкривали джерело фінансування. Дехто відправляв результати своїх робіт в Google ще до публікації, питаючи компанію про необхідність внести ті чи інші зміни.
Результати більшості досліджень були на користь Google. Їх автори доходять висновку, що компанія не вдається до незаконних чи непорядних методів використання свого панівного становища на ринку і що збирання нею величезного обсягу особистих даних є адекватною компенсацією за ті безкоштовні послуги, які вона надає.
Британські університети міста Борнмут і графства Сассекс, а також низка провідних американських вузів опинилися в числі тих, вчені яких тримали в таємниці отримане ними від Google фінансування. Дослідники з інших британських університетів, у тому числі Оксфордського і Единбурзького, також отримували гроші за проведені на користь Google дослідження, але декларували їх джерело. Нерідко це фінансування кваліфікувалося як “премія” або “дар”.
Кількість дослідних програм, що фінансуються Google, різко зростає в ті моменти, коли бізнес-модель компанії, опиняється під загрозою, зазначає Times. Понад 50 фінансованих Google наукових робіт з проблем конкуренції були написані в 2011-2013 роках, коли Федеральна торгова комісія США розслідувала порушення компанією антимонопольного законодавства. Згодом Google погодився внести деякі зміни в свою діяльність
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас