Які податки повинні платити українці — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Які податки повинні платити українці

Казна та Політика
4871
Кожен третій українець отримує зарплату “в конверті”, заявив кілька тижнів тому міністр соцполітики Андрій Рева. З тіньових доходів не стягуються податки. В результаті держава втрачає мільярди гривень, а українці – право на високу пенсію та соціальний захист.
Які платимо податки з зарплати:
  • Єдиний соціальний внесок (ЄСВ) – 22%
  • Податок на доходи фізосіб (ПДФО) – 18%
  • Військовий збір – 1,5%
Так, майже половина фонду оплати праці йде на податки. Як відзначає керуючий партнер Baker Tilly Олександр Почкун, можливості знижувати податки на даний момент немає. “Є ПДФО, але це основне джерело доходу місцевих бюджетів. Якщо ми ліземо в ПДФО, тоді повинні визначити, за рахунок чого місцеві бюджети повинні здійснювати свої програми”, – розповідає Олександр Почкун.
Податкові ставки в Україні відповідають середнім в Європі, відзначає віце-президент Українського союзу промисловців і підприємців Сергій Прохоров. У середньому в Європі навантаження на зарплату – 40%. Як каже експерт, є ціла низка європейських країн, де з зарплати стягується більше, ніж в Україні. Приміром, у Німеччині, країнах Прибалтики.
Зазначимо, на початку минулого року в Україні знизили ставку ЄСВ з 37% до 22%. В результаті дефіцит Пенсійного фонду зріс до 145 мільярдів гривень. В цьому році завдяки зростанню мінімальної зарплати в два рази вдалося знизити дефіцит до 141 мільярда гривень.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас