Інфляція в червні була вищою від прогнозів, - НБУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Інфляція в червні була вищою від прогнозів, - НБУ

Казна та Політика
485
Національний банк зазначає, що інфляція в червні була вищою від його прогнозів.
Про це йдеться в коментарі Нацбанку.
“У червні споживча інфляція очікувано прискорилася і склала 15,6% в річному вимірі (13,5% у травні). За місяць індекс споживчих цін зріс на 1,6%”, – констатує НБУ.
Фактична інфляція виявилася вищою від оцінки Національного банку.
“Це пов’язано, перш за все, зі швидшим, ніж очікувалося, зростанням цін на сирі продукти харчування, а також збереженням посиленого впливу адміністративних чинників. Водночас фундаментальний інфляційний тиск залишався помірним, в загальному, відповідаючи нашим очікуванням”, – пояснює НБУ .
Базова інфляція в червні прискорилася до 6,8% р/р (в місячному вимірі склала 0,2%).
“Прискорення базової інфляції пояснюється подальшим зростанням тарифів на послуги з утримання будинків і прибудинкових територій високими темпами, а також впливом вторинних ефектів від підвищення цін на сирі продукти. Останні зумовили прискорення зростання цін на продукти харчування з високим ступенем обробки (до 8,4% р/р). Також прискорилося зростання цін на послуги, що входять у показник базової інфляції (послуги установ з охорони здоров’я, відпочинку і культури, ресторанів та готелів). Разом з тим, зниження інфляційних очікувань на тлі посилення курсу гривні утримувало ціни на імпортовані товари практично незмінними і сприяло сповільненню зростання цін на одяг і взуття”, – повідомляє Нацбанк.
Зростання цін на сирі продовольчі товари очікувано продовжило прискорюватися, однак темпи зростання (23,6% р/р і 7,2% м/м) перевищили очікування НБУ.
Крім того, зростання цін на м’ясо і молоко в річному вимірі продовжувало прискорюватися внаслідок більш високих світових цін і значних обсягів експорту.
Навіть у червні несподівано відновилося подорожчання яєць на тлі поступового скасування обмежень на експорт продукції птахівництва в окремі країни.
НБУ зазначає, що зростання цін і тарифів, що регулюються адміністративно, прискорилося до 28,8% р/р (зросли на 1,3% м/м).
Ціни на паливо, як і очікувалося, сповільнили зростання до 11,5% р/р (знизилися на 1,0% м/м) на тлі здешевлення нафти в попередні місяці і сприятливої ситуації на валютному ринку.
Національний банк очікує, що значна частина зазначених ефектів буде знівельована в другій половині року.
Однак поточна динаміка інфляції та її складових свідчить про подальше посилення ризиків для досягнення мети щодо загальної інфляції на кінець 2017 року.
У липні Національний банк зберіг прогноз інфляції в 2017 році на рівні 9,1% і 6% в 2018 році.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас