Всіх українців зобов'язали поставити лічильники: чи зміняться суми в платіжках — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Всіх українців зобов'язали поставити лічильники: чи зміняться суми в платіжках

Особисті фінанси
2410
Кілька тижнів тому в Україні прийняли закон «Про комерційний облік комунальних послуг». Варто зазначити, що документ створює правила обліку, зобов’язує встановити лічильники на всі житлові та нежитлові будівлі.
Були зібрані відповіді на основні питання про те, як нововведення вплине на українців.
Якщо на будинку немає лічильників, хто їх повинен поставити і чиїм коштом?
Відповідно до закону, до першого жовтня 2018 року в усіх житлових будинках повинні встановити лічильники на тепло і воду. Такий обов’язок поклали на постачальників, вони ставлять прилади обліку, а споживачі протягом 5 років повертають гроші.
Гроші це чималі. Наприклад, вартість теплового лічильника на багатоповерхівку коливається в межах 50-70 тисяч гривень. У документі також зазначено, що органи місцевої влади за бажанням можуть оплачувати встановлення лічильників на будинок. У багатьох містах вже зараз працює програма співфінансування, частину коштів на лічильники виділяють постачальники послуги, решту – місцева влада.
Тобто доведеться п’ять років додатково платити за лічильники?
Ні. Постачальники комунальних послуг затверджують з місцевою владою програму розвитку. У більшості випадків в цих програмах вже закладені кошти на встановлення лічильників. Завдяки цьому, в Києві практично 96% багатоповерхівок – з будинковими лічильниками, в Хмельницькому – 100%. Але це скоріше показові приклади. У багатьох містах менше 50% житлового фонду обладнані лічильниками.
Як пояснюють в громадянській мережі «Опора», українцям не доведеться купувати лічильники, бо їх вартість в більшості випадків входить в тариф.
На будинок поставлять лічильник на воду і тепло, а на світло і газ не потрібно?
Лічильники на електроенергію і газ ставлять індивідуально для кожної квартири. Скільки використав, стільки й плати. Правда, для газопостачальних компаній поквартирні лічильники – це дуже дорого. Одна справа поставити один лічильник на весь будинок, і зовсім інша обійти кожну квартиру і встановити сотню лічильників. При цьому українці заборгували за газ 11,3 мільярда гривень. Якщо українці не платять за комуналку, то і грошей у постачальника послуги на встановлення лічильників не вистачає. В результаті в деяких багатоповерхівках поставили газові лічильники на весь будинок, а не для кожної квартири окремо.
Загальну кількість використаних кубометрів ділять на кількість прописаних мешканців. Однак, на практиці може виявитися, що в квартирі, в якій прописана одна бабуся, можуть жити разом з нею всі її родичі. Вони можуть витрачати газ на п’ять осіб, а платити як за одного. Різницю доведеться оплачувати всім мешканцям будинку, оскільки між ними розподіляться витрати.
Чи можна відмовитися від встановлення лічильника на будинок?
Будинкові лічильники на воду і тепло повинні поставити відповідно до закону «Про комерційний облік КП». Якщо мешканці будуть перешкоджати, прилади обліку можуть встановити через суд. А ось лічильник на газ повинні встановлювати поквартирно.
Відповідно до закону «Про комерційний облік природного газу», газові компанії повинні обладнати лічильниками всі домогосподарства до 1 січня 2018-го. Міністр соцполітики Андрій Рева зазначає: «закон вимагає поквартирного обліку. Більше того, в тарифі на газ це закладено».
А якщо стоїть лічильник на тепло і воду і на квартиру, і на будинок, за якими показниками потрібно платити?
Індивідуальні лічильники теж потрібно ставити, якщо є технічна можливість і це економічно доцільно.
За різними оцінками, до 70% українських багатоповерхівок з горизонтальною подачею тепла. У таких будинках немає можливості поставити тепловий лічильник в квартирі. Щоб переобладнати систему на горизонтальну, знадобляться мільйони гривень. Така інвестиція буде довго окупатиметься, тому тут міняти особливо нічого.
У ситуації з водою платити потрібно за будинковим лічильником, але виходячи з показників індивідуального приладу обліку. Вода може «губитися» в самому будинку. Наприклад, деякі сусіди встановлюють на лічильники магніти і приховують реальне споживання, бувають пориви, а іноді до внутрішньобудинкових систем підключаються незаконно. І за це теж повинен хтось платити. Стежити за цим повинні самі мешканці будинку.
Внутрішньобудинкові комунікації, підвал – спільна власність усіх власників квартир. Вони в першу чергу повинні бути зацікавлені в тому, щоб припинити можливі порушення.
Коли стоятимуть лічильники на всі комунальні послуги, можна буде платити менше?
Ні. Якщо без лічильника платили за нормативом, то з лічильником доведеться платити за те, що використали. Може виявитися, що насправді будинок спалює більше тепла, ніж передбачалося нормативом. У такій ситуації після встановлення лічильника суми в платіжках можуть зрости. Найчастіше таке трапляється в неенергоеффективних будинках і там, де опалюють приміщення до температури в 25-26 градусів.
«Встановивши тепловий лічильник в перетопленому будинку, люди бачать, що суми в платіжках зросли. А від лічильника відключитися вже не можуть. Тому вони починають його псувати або робити вигляд, що його хтось вкрав, щоб повернутися до рівня попередніх платіжок. Замість того, щоб задуматися про економію і встановити індивідуальний тепловий пункт з автоматичним погодним регулюванням температури теплоносія в опалювальній системі будівлі», – розповідає менеджер з комунікацій ДТЕК ЕСКО Антон Ковалишин.
Навіщо тоді потрібні лічильники?
Будь-яка економія починається з обліку. У ситуації з теплом після встановлення будинкового лічильника, наступний крок – встановлення індивідуального теплового пункту. Це дозволить не тільки враховувати використані гігакалорії, а й регулювати споживання. Вдень, коли більшість мешканців на роботі, подавати менше тепла, також «прикручувати» подачу під час потепління.
«В переважній більшості випадків встановлення лічильників дозволяє менше платити за тепло, електроенергію, газ та воду. Лічильник показує реальний обсяг споживання енергоресурсів. І цими витратами споживачі зможуть управляти самостійно. Якщо обсяг споживання розраховується тільки за нормативами – то спроби економити енергоресурси не приводять до зменшення платіжки. Сам по собі лічильник не економить енергію, а дисциплінує споживачів і стимулює їх більш раціонально використовувати енергоресурси», – пояснює Ковалишин.
Крім того, прилад обліку вважається основою для системи енергоменеджменту, в тому числі і на побутовому рівні, у власному будинку або квартирі. Вважається, що ця система дозволяє без додаткових витрат заощадити до 10% енергоресурсів, трохи змінивши звички споживання енергоресурсів.
Законопроект «Про комерційний облік комунальних послуг» поки ще не підписаний президентом і не набрав чинності.
Однак експерти впевнені: не треба чекати, коли закон зобов’яже встановлювати прилади обліку і почнеться ажіотаж і ціни на прилади обліку зростуть. Якщо вже зараз встановити лічильники – то за пару опалювальних сезонів вони можуть окупитися. Тобто лічильник – це вигідно.
«Ми рекомендуємо згадати про можливість встановлення двозонних лічильників електроенергії. У липні ДТЕК ЕСКО почне продавати набір енергозберігаючих товарів «Розумний WATT», в який входить і двозонний лічильник електроенергії.
У поєднанні з енергозберігаючими LED-лампочками, розетками з таймерами і раціональним підходом, люди зможуть заощадити до 50% витрат на електроенергію», – розповідають в ДТЕК ЕСКО.
За матеріалами:
hyser
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас