Світовий банк випустив перші в світі облігації на випадок пандемії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Світовий банк випустив перші в світі облігації на випадок пандемії

Фондовий ринок
423
Світовий банк (ВБ) розмістив перші в світі “пандемічні” облігації та деривативи для підтримки країн, що розвиваються, в разі спалаху інфекційних захворювань, йдеться в відеопрезентації та прес-релізі СБ.
Всього СБ вдалося залучити $ 320 млн за рахунок розміщення двох випусків бондів терміном обігу 3 роки – на $ 225 млн і $ 95 млн. Ставка купона по першому – на 6,5% вище 6-місячної ставки LIBOR у доларах США, по другому – на 11,1% вища. Крім того, СБ запропонував свопи на $ 105 млн для захисту найбідніших країн від пандемій.
Перші облігації покриють захворювання, викликані коронавірусами і пандемічними штамами грипу, другі – філовірусні інфекції, такі як Ебола та інші види лихоманок.
Виручені кошти передані до створеного СБ в 2016 році спецфонду – Механізм фінансування надзвичайних заходів у разі пандемії (Pandemic Emergency Financing Facility, PEF).
За випусками передбачена виплата регулярних купонів, проте в разі пандемії інвестори втрачають частину доходу за облігаціями або основного боргу, ці кошти будуть передані постраждалим державам і благодійним організаціям, які їм допомагають.
Провідним андеррайтером розміщення стала швейцарська перестрахувальна компанія Swiss Re. В організації випусків також брали участь Munich Re і GC Securities.
Рішення про випуск облігацій стало результатом епідемії лихоманки Ебола, що спалахнула в 2013-2014 роках і забрала життя 11 тис. осіб в Гвінеї, Ліберії та Сьєрра-Леоне та інших країнах Західної Африки. За оцінками СБ, число загиблих було б на 90% менше, якби країни отримали доступ до фінансування на ранніх стадіях поширення вірусу. На боротьбу з епідемією міжнародні організації витратили близько $ 7 млрд.
Згідно з минулорічними оцінками економістів СБ, збиток від помірно сильних і сильних пандемій може скласти $ 570 млрд на рік, або близько 0,7% світового ВВП. Подія масштабів епідемії іспанського грипу в 1918 році може коштувати світу до 5% ВВП, або майже $ 4 трлн.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас