Борг Китаю перевищив 300% ВВП. Криза вже поруч? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Борг Китаю перевищив 300% ВВП. Криза вже поруч?

Світ
2267
Глобальний борг досяг рекордних рівнів в I кварталі цього року, головним чином за рахунок ринків, що розвиваються, і це посилило побоювання про те, що в найближчому майбутньому може бути ще одна криза.
Дані Інституту міжнародних фінансів показали, що світовий борг досяг $217 трлн у I кварталі цього року, або 327% валового внутрішнього продукту.
“Боргове навантаження розподіляється нерівномірно: у деяких країнах/секторах спостерігається скорочення частки позикових коштів, в той час як в інших країнах спостерігається дуже високий рівень заборгованості. Для останніх зростання заборгованості може створювати високий рівень опору для довгострокового зростання і в кінцевому підсумку становити ризик для фінансової стабільності”, – йдеться в новому дослідженні.
Це досить сильно відрізняється від того, що голова ФРС США Джанет Йеллен сказала у вівторок в Лондоні. Вона заявила, що банки зараз знаходяться в “набагато сильнішій” позиції, а інша фінансова криза малоймовірна “в нашому житті”.
“Я б сказала, що ніколи більше не трапиться чергова фінансова криза. Може, не варто заходити так далеко, але я дійсно так не думаю. Я вважаю, що ми тепер перебуваємо в набагато більшій безпеці. І я сподіваюся, що у всякому разі протягом нашого життя такого більше не трапиться. Я думаю, що громадськість може оцінити зараз розмір власного капіталу провідних банків, в цьому році їхні позиції стали набагато сильнішими. Всі компанії пройшли стрес-тести”, – заявила вона.
У 2008 р. світова фінансова криза почалася саме з високого рівня заборгованості в домогосподарствах США.
Економісти і аналітики вже відзначили, що коментар Йеллен дуже нагадує заяви про непотоплюваний “Титанік”, але вони навряд чи мають щось спільне з реальністю.
Дехто швидко порівняв цю заяву з ганебним – і докорінно неправильним – прогнозом Невілла Чемберлена в 1938 “про мир в наш час”.
Інші порівняли це з аналогічним сміливим прогнозом Бена Бернанке, який в 2014 р. передбачив під час однієї зі своїх промов за $250 тис. на годину, що “ставки не нормалізуються протягом всього мого життя”.
Проте є й інші, які відзначили, що Джанет Йеллен 70 років, і попросили її визначити, що входить в поняття “наше життя”.
Високий рівень заборгованості означає, що боргова криза ще не вирішена. Ні в США, ні в єврозоні. Зростання рівня заборгованості в Азії та інших країнах з ринком, що формується, також показує, що структурні зміни ще не відбулися. З іншого боку, все це не означає, що ми знаходимося на порозі кризи, оскільки центральні банки і низькі процентні ставки продовжують стримувати цей ризик.
У Великобританії, однак, Банк Англії вже почав практикувати обережний підхід. Банкам доручено підвищувати свої коефіцієнти достатнього капіталу як попереджувальний крок на випадок економічного спаду. На думку представників регулятора, Brexit, високий рівень заборгованості в Китаї і збільшення споживчого кредитування в США несуть в собі потенційні ризики для початку кризи.
У США борг перевищив $63 трлн, збільшившись відразу на $2 трлн, але темпи зростання економіки виявилися більшими за темпи зростання боргу, тому навантаження знижується.
Загальний борг ринків, що розвиваються, за винятком Китаю, зріс на $ 0,9 трлн до більш ніж $3,6 трлн у I кварталі. Основне зростання було у Бразилії (+ $0,6 трлн до $ 3,6 трлн) і Індії (+ $0,2 трлн до $2,9 трлн).
Всі ринки, що розвиваються, наростили борг на $3 трлн, він перевищив $56 трлн (понад 218% ВВП). Найшвидші темпи відношення боргу до ВВП фіксуються в Китаї, Чилі, Колумбії і Туреччині, а ось в Таїланді, Бразилії, Росії він знижується.
За даними IIF, за останні чотири квартали в Росії зростав тільки держборг, який досяг 16,3% в березні 2017 г. А ось борг домогосподарств до ВВП впав до 14,7% з 15,6%. Також знижувалося навантаження в фінансовому секторі (з 14,4% до 11,8%) і нефінансовому (до 48,6% з 56,1%).
Китай являє найбільший ризик, особливо з урахуванням домогосподарств, які тільки прискорюють нарощування боргового навантаження.
“У I кварталі 2017 р співвідношення боргу домогосподарства до ВВП досягло рекордного рівня, перевищивши 45%, а в середньому по ринку країн, що розвиваються, – близько 35%. Крім того, наші оцінки, що грунтуються на щомісячних даних про загальне соціальне фінансування, свідчать про те, що загальна заборгованість Китаю перевищила 304% ВВП станом на травень 2017 року», – йдеться в дослідженні IIF.
IIF попереджає, що існує понад $1,9 трлн облігацій на ринках, що формуються, і синдикованих кредитів, термін погашення яких закінчується до кінця 2017 р., при цьому погашення в доларах США становить близько 15% від загального обсягу. Потенційно це може призвести до хвилі дефолтів і нової кризи.
Так чому голова ФРС каже так впевнено про те, що кризи не буде? Можливо, вся справа в намірі Федрезерву охолодити ринок і м’яко “здути” бульбашку активів. Сама Йеллен визнала, що вартість активів “досить висока”, хоча назвала ціни прийнятними.
“Оцінки активів дещо завищені, якщо ви використовуєте деякі традиційні показники, такі як коефіцієнт ціна/прибуток, але я б не стала коментувати відповідні оцінки, і ці коефіцієнти повинні залежати від довгострокових процентних ставок”, – сказала вона.
І це тільки останні повідомлення серед явних натяків інших представників ФРС.
Спочатку президент ФРБ Сан-Франциско Джон Вільямс заявив, що ралі на фондовому ринку “практично на останньому подиху”. Також він додав, що “ми бачимо певну гонитву за прибутковістю і певний, можливо, надмірний ризик у фінансовій системі з дуже низькими ставками”. “Коли ми повернемо процентні ставки назад до більш нормальних рівнів, люди відволікуться від цього”, – вважає Вільямс.
Потім віце-голова ФРС Стен Фішер, який, хоч і дещо дипломатично, але виступив з такою самою заявою: “Зростання цін на ризикові активи на більшості ринків активів за останні шість місяців вказує на помітний сплеск апетиту до ризику… Заходи високої прибутковості, такі як рентабельність активів, продовжують наближатися до докризових рівнів в більшості банків. Хоча при досить низьких процентних ставках очікується, що рентабельність активів знизиться щодо їх докризових рівнів. І цей факт теж є приводом д ля занепокоєння”.
Фішер також додав, що корпоративний сектор використовує значну частку позикового капіталу, що було б нерозумно думати, що всі ризики були усунені, і закликав “уважно стежити” за зростанням апетитів до ризику.
Все це відбувалося після заяви Білла Дадлі, багато хто сприймає його як тіньового голову ФРС, який попередив, що ставки будуть продовжувати зростати, поки фінансові умови залишаються невизначеними.
Це означає, що ФРС необхідно продовжувати підвищення ставок, але зробити це можна тільки за умови стабільності економічної ситуації. Нова криза зруйнує всі плани регулятора, а при поточній вартості активів падіння буде дуже болючим. Проблема тільки в тому, що формулювання “дещо завищені” щодо 2440+ пунктів за S&P здається надмірно м’яким, і ми не знаємо, які рівні ФРС вважає прийнятними.
За матеріалами:
Вєсті Економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас