Вільний валютообмін: на що розраховувати українцям — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вільний валютообмін: на що розраховувати українцям

Валюта
1403
З 26 червня українці – не підприємці зможуть обмінювати свою безготівкову валюту на будь-яку іншу, яка знаходиться навіть у 2 групи Класифікатора валют. Тобто з екзотичними валютами, на зразок грузинського ларі або турецької ліри. Також банкам дозволено обмінювати готівкову валюту українців на безготівкову і теж без обмеження.
«НБУ дозволив людям купувати більш широкий спектр валют за ті валютні кошти, що вже є у клієнтів на рахунку в банку або за готівкові кошти для зарахування на безготівковий рахунок. Наприклад, людина їде в Туреччину, має рахунок в доларах, і може конвертувати кошти з доларового рахунку в турецьку ліру», – пояснила UBR.ua начальник відділу казначейських операцій Forward Bank Анна Танцюра.
Всього в другу групу Класифікатора валют НБУ включені грошові одиниці 104 країн. Разом з першою групою даного Класифікатора, в якій налічується 26 найбільш затребуваних валют світу разом з золотом та паладієм, українці отримали благословення НБУ на обмін 110 валют.
Нововведення регулятора дозволить заощадити на подвійній конвертації тим, хто вирушає за кордон. Зараз українці найчастіше виїжджають за кордон з готівковими доларами і євро або з гривневими картками. І втрачають по приїзді або на курсі конвертації, або на комісіях банку за карткову конвертацію і зняття готівки в банкоматі.
Як зазначила Анна Танцюра, скористатися послугою конвертації своєї безготівкової або готівкової валюти в потрібний вид грошей, українці зможуть поки не в кожному банку і тільки по дуже обмеженій кількості грошових одиниць.
«Виникає низка обмежень. Багато банків в Україні, особливо невеликі не працюють з непопулярними валютами, як та ж ліра. Для цього банку необхідно мати кореспондентські відносини з банком в Туреччині», – зазначила Анна Танцюра.
До кризи в Україні близько 10-15 великих банків працювали з екзотичними валютами за готівковими і безготівковими операціями. Наприклад, готівкові китайські юані і турецькі ліри можна було придбати в банку «Хрещатик». Він працював з 15 іноземними валютами. Також активно цим займався банк «Фінанси і Кредит». Під час кризи частина операторів екзотичних валют пішли з ринку, а деякі, що залишилися, згорнули даний напрямок: як через обмеження НБУ, так і через падіння попиту клієнтів.
На поточний момент, зазначає Анна Танцюра, в даному сегменті працює не більше 5 банків на всю країну. Причому, з обмеженим колом не масових валют.
«Кількість валют може коливатися від банку до банку, але це не буде навіть 20 валют, і вже точно не буде перелік в 104 валюти з другої групи Класифікатора», – визнала Анна Танцюра.
Вона вважає, що нова послуга з конвертації валют буде розвиватися повільно. По-перше, в Україні ще мало розвинена культура безготівкових розрахунків, бо люди вважають за краще папірці в гаманцях. По-друге, самим банкам на низькому попиті на валюту невигідно підтримувати ведення рахунків у великій кількості валют в іноземних банках.
«Ведення коррахунків – це досить витратний бізнес і найближчим часом розширення цього напрямку не передбачається. Тому ситуація не зміниться, технічні можливості банків залишаться на колишньому рівні, і послаблення НБУ матиме мінімальний вплив на ринок», – вважає Танцюра.
За її прогнозами, в найближчі півтора-два роки валюти 2 групи Класифікатора валют НБУ не будуть доступні українцям в повному обсязі. Банки, швидше за все, додадуть не більше 10 найбільш популярних валют. Цифри можуть бути великими, якщо український бізнес буде переходити на розрахунки з закордонними партнерами в їхніх валютах. Тоді у банків з’явиться більше фінансових стимулів до розширення кореспондентських відносин.
«Щоб послаблення НБУ запрацювали на ринку для фізосіб і бізнесу і банки побачили результат, потрібні стабілізація і зростання економіки і прогнозований зрозумілий курс гривні. Тільки тоді спроби відкрити наш валютний ринок матимуть результат», – резюмувала Танцюра.
Віта Філонич
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас