Угода про передачу Діамантбанку може бути зірвана — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Угода про передачу Діамантбанку може бути зірвана

Фондовий ринок
900
Угода про передачу Діамантбанку приймаючому ТАСкомбанку (обидва Київ) може бути зірвана через технічні причини, повідомив глава Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) Костянтин Ворошилін журналістам у четвер.
“У нас дуже мало часу, щоб цю угоду завершити або не завершити. Ми повинні підписати документи про передачу сьогодні-завтра. Людина, яка повинна підписати дозвіл на передачу – у відпустці. Цей маленький момент ставить під сумнів угоду на 1 млрд грн”, – сказав він.
Як повідомлялося, ФГВФО визначив ТАСкомбанк, що належить екс-голові Нацбанку України Сергію Тігіпку, приймаючим банком при виведенні з ринку Діамантбанку.
“Єдиним учасником конкурсу, а в кінцевому підсумку і його переможцем стало АТ “ТАСкомбанк”. Передбачається, що АТ “ТАСкомбанк” виступить як приймаючий банк. Від придбання перехідного банку (на що переможець конкурсу також попередньо подав заявку) АТ “ТАСкомбанк” добровільно відмовилося”, – йдеться в повідомленні.
Згідно з чинним законодавством і поданою конкурсною пропозицією приймаючому банку будуть передані всі права і обов’язки боржника перед вкладниками Діамантбанку по поверненню грошових коштів вкладників і сплаті відсотків за договорами банківського рахунку / вкладу, в тому числі за іменними ощадними сертифікатами, в межах гарантованої суми відшкодування – 200 тис. грн. У разі укладення договору з переможцем конкурсу відновлюються всі умови депозитних та інших договорів за переданими зобов’язаннями, в тому числі термін та валюта вкладу, процентна ставка і т.д. Надання фінансової допомоги з боку ФГВФО приймаючому банку не передбачено.
Виведення неплатоспроможного Діамантбанку з ринку шляхом передачі частини активів і зобов’язань приймаючому банку дозволить ФГВФО, а значить і державі, заощадити час і кошти на здійснення ліквідації Діамантбанку. При цьому активи, які не будуть передані приймаючому банку (в тому числі всі грошові кошти, що залишилися на рахунках Діамантбанку), будуть спрямовані на задоволення вимог кредиторів. При цьому основна сума буде спрямована на задоволення вимог кредиторів четвертої (вклади фізичних осіб, що перевищують гарантовану суму) і наступних черг, незважаючи на те, що за рахунок коштів ФГВФО вкладникам Діамантбанку буде виплачено в межах 140 млн грн гарантованого відшкодування.

Довідка Finance.UA:

  • Діамантбанк визнано неплатоспроможним 24 квітня 2017 року.
  • Нацбанк вказував на те, що Діамантбанк станом на 1 квітня не забезпечив досягнення встановленого центробанком мінімального значення нормативу достатності регулятивного капіталу на рівні 5%.
  • Пізніше глава ФГВФО повідомив, що ТАСкомбанк став єдиним кваліфікованим інвестором, який претендує на активи і пасиви Діамантбанку.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас