Microsoft створює квантовий комп'ютер — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Microsoft створює квантовий комп'ютер

Технології&Авто
976
Компанія Microsoft активно працює над створенням квантового комп’ютера. Подібні машини здатні перевернути всю індустрію, позаяк дозволять обробляти за секунди обсяги даних, на аналіз яких зараз пішли б роки.
Повноцінний універсальний квантовий комп’ютер є поки гіпотетичним пристроєм, сама можливість побудови якого пов’язана з серйозним розвитком квантової теорії в сфері багатьох частинок і складних експериментів; розробки в цій галузі пов’язані з новітніми відкриттями і досягненнями сучасної фізики. На даний момент були практично реалізовані лише поодинокі експериментальні системи, які виконують фіксований алгоритм невеликої складності.
Технологія, що використовується в них, заснована на кубітах (квантових бітах), які можуть одночасно перебувати в двох станах – 0 і 1, в той час як звичайні біти перебувають тільки в одному з них. Квантові комп’ютери дозволять швидко вирішувати деякі завдання, які взагалі недоступні класичному комп’ютеру. Те, на що класичному комп’ютеру знадобиться мільярди років, квантовий комп’ютер потужністю в 1 тис. кубіт зробить за хвилини.
Одне з можливих застосувань квантового комп’ютера – це пошук даних у великих базах. Зараз величезна кількість даних просто зберігаються без обробки, в надії, що коли-небудь з’являться великі обчислювальні потужності, які зможуть ці дані проаналізувати.
В майбутньому ця технологія вплине на такі сфери, як криптографія і надзахищений зв’язок, а також моделювання клімату та пошук темної матерії. Проект зі створення квантового комп’ютера Microsoft очолює Тодд Холмдал, який раніше входив до числа керівників команд розробників Kinect, HoloLens і Xbox. Зараз він говорить про квантові обчислення як про новий напрямок у бізнесі, а не теоретичні чи дослідницькі проекти.
За матеріалами:
Вєсті Економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас