Банкіри назвали спосіб здешевлення кредитування торгівлі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банкіри назвали спосіб здешевлення кредитування торгівлі

Кредит&Депозит
549
«Для розвитку ринку документарних операцій потрібно, щоб Нацбанк включав інформацію про них в кредитний реєстр, який буде формуватися в найближчим часом. Ми просимо, щоб реєстр використовувався не тільки для класичних кредитів. Якщо клієнт не заплатив за векселем, у нього були проблеми з виконанням умов акредитиву або факторингу, то вся ця інформація повинна потрапляти в кредитний реєстр», – заявила начальник управління факторингу і векселів Укрсоцбанку Наталія Тиховська на круглому столі «Акредитиви, банківські гарантії та інші негрошові інструменти фінансування бізнесу».
«Загальний реєстр для документарних операцій та кредитів буде підмогою для просування торгового фінансування. Дефолти по гарантіях та акредитивах зараз не перевищують 1%. Водночас частка прострочених кредитів – понад 50%. Документарні операції дозволяють банкам в рази знизити свої ризики: такі операції вимагають певного рівня дисципліни, тому банки контролюють їх на багатьох етапах і забезпечують їх виконання», – говорить директор департаменту кореспондентських відносин і структурного фінансування Креді Агріколь Банку Владислав Бережний.
Зараз вартість документарного фінансування в два-три рази нижча, ніж вартість класичного кредиту. «Коли банк надає безресурсне фінансування, він закладає у вартість 3-5% кредитної маржі, але не закладає вартість гривні, яку залучає з ринку. В результаті клієнт замість кредиту під 15% отримує авальований вексель під 3-5%», – пояснює Владислав Бережний. Якщо клієнт хоче розрахуватися з іноземним постачальником, він може взяти валютний кредит під 6-8%, а може – акредитив під 3%. «За кордоном його можна дисконтувати під 1-2%. В результаті вартість фінансування знижується», – зазначає Владислав Бережний.
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас