Реформа охорони здоров'я: хто заплатить за лікування — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Реформа охорони здоров'я: хто заплатить за лікування

Казна та Політика
825
В Україні стартує медреформа. Депутати минулого тижня проголосували в першому читанні за два законопроекти, подані Міністерством охорони здоров’я. Вони повинні змінити принцип фінансування всієї медичної допомоги. Так, закон № 6327 вводить поняття частково платної медицини та гарантованих безкоштовних послуг. Другий проект закону № 6329 Рада провалила. По ньому держава мала розрахувати єдиний для всіх країн тариф за кожну послугу лікаря. Утримувати і розвивати лікарні повинні місцеві ради.
Хто платитиме за медицину
“Ми маємо перестати брехати і почати говорити правду”, – прокоментувала безкоштовність української медицини в. о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун. За її словами, в бюджеті країни немає грошей лікувати всіх безкоштовно, тому було б справедливо ввести співоплату. При такому підході держава встановлює тариф, наприклад, на планову операцію і частину роботи лікаря оплачує з бюджету, решту суми має сплатити в лікарняну касу пацієнт.
Безкоштовною залишиться первинна медична допомога – послуги терапевта, сімейного лікаря та педіатра. Держава також заплатить за екстрену і паліативну допомогу. Новація запроваджкватиметься поступово. З 2018 року МОЗ змінить фінансування первинної медицини. Так, держава буде платити лікарю первинки 210 гривень на рік за кожного прийнятого пацієнта. Для цього терапевти, сімейні лікарі та педіатри з липня почнуть підписувати з пацієнтами договори. До 2020 зміниться оплата роботи медиків спеціалізованої і високоспеціалізованої медицини. Частину співоплати буде щорічно визначати Кабмін. А Національна служба здоров’я буде платити лікарням за фактом надання медпослуг. Цю службу створять до 2020 року. За підрахунками Міністерства охорони здоров’я в 2020 році українці будуть вносити оплату за медпослуги в розмірі 11-13% від загального обсягу фінансування охорони здоров’я. При цьому в законі зазначено, хто зможе лікуватися повністю безкоштовно або на пільгових умовах:
  • учасники АТО;
  • люди з інвалідністю;
  • пенсіонери;
  • діти війни
  • особи, які постраждали внаслідок Чорнобильської аварії
  • діти;
  • інші соціально незахищені українці.
У лікарні потрібно буде записуватися онлайн
За прийнятим законом, в Україні почне працювати електронна система охорони здоров’я E-Health. Так, медкартки українців будуть електронними, а до лікаря можна буде записатися онлайн. В першу чергу до програми приєднаються лікарні, в яких вже є інтернет і комп’ютери. Пізніше система запрацює по всій країні.
“Лікарям більше не доведеться витрачати півдня на заповнення паперів. Все буде доступно на одному ресурсі. Доктор повинен лікувати, а не возитися з паперами”, – сказала Уляна Супрун.
Пацієнт зможе відстежувати графік роботи лікаря, наявність в лікарні безкоштовних ліків. Медик буде вносити записи до електронної картки пацієнта. Історія хвороб, вакцинація і результати аналізів будуть у профілі хворого на сайті eHealth. Спочатку в eHealth зареєструються терапевти, сімейні лікарі та педіатри. Пізніше в системі з’явиться спеціалізовані доктори. На сьогоднішній день МОЗ підготувало демонстраційну версію електронної системи ehealth-ukraine.org.
“Депутати пропонують залишити всі кошти під управлінням корупційної вертикалі медичних чиновників і не вводити ніяких легальних соплатежів – тому що у нас же “безкоштовна медична допомога”! Може, ви бачите цю безкоштовну допомогу? Я бачу, на яких автомобілях по всій країні їздять медичні чиновники з зарплатою в 6000 гривень”, – відреагувала на провал законопроекту в.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун.
Депутат Ольга Богомолець розкритикувала цей законопроект. За її словами, в ньому немає жодної цифри, яка б говорила про гарантії на медпослуги. До того ж законопроекти не пройшли парламентський комітет з охорони здоров’я.
МОЗ і Кабмін не змогли за останній рік відповісти, що буде входити в базовий гарантований пакет медпослуг. Скільки потрібно буде платити людям по співоплаті? Комітет прийняв рішення, що обидва проекти – і законопроект Мусія і МОЗ – повинні бути доопрацьовані. Кому стане гірше? Будуть позбавлені права потрапити до лікарні люди з психічними хворобами, люди не зможуть отримати довідку про розтин, оскільки паталогоанатомічна служба не відноситься до гарантій. Породіллі, діти-сироти, діти з вадами розвитку не зможуть потрапити на планову операцію – всі зобов’язані будуть платити. Питання – скільки?” – прокоментувала депутат.
Законопроекти, подані Міністерством охорони здоров’я, взаємопов’язані. Без проекту закону № 6329 законопроект про фінансові гарантії надання медпослуг не підкріплений грошима з держбюджету. Це означає, що вся реформа не буде працювати. До слова, за оптимістичними прогнозами, МОЗ розглянути законопроекти в цілому депутати повинні 22 червня. За словами Супрун, МОЗ повторно внесе законопроект, щоб депутати проголосували за нього до кінця сесії.
“Щоб реалізувати реформу фінансування, потрібно прийняти ці законопроекти в пакеті. Без проекту закону 6329 положення концепції реформи просто неможливо буде реалізувати. Без змін до Бюджетного кодексу змін до фінансування охорони здоров’я не буде”, – зазначив менеджер медичної групи Реанімаційного пакету реформ Олександр Ябчанка.
До слова, законопроект пропонував прибрати з Бюджетного кодексу медичну субвенцію в місцеві бюджети. При цьому держава обмежилася б гарантованим пакетом безкоштовних послуг. Також проект вводить поняття регіональних медичних програм. Місцеві ради могли б самі вирішувати, в яких напрямках можна допомагати пацієнтам і лікарням.
Віталій Андроник
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас