Четверте пришестя IKEA. Чи прийде шведська компанія в Україну — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Четверте пришестя IKEA. Чи прийде шведська компанія в Україну

Фондовий ринок
1278
У кінці травня бізнес-середовище збурила звістка про те, що найближчим часом в Україні з’явиться перший магазин меблів та товарів для дому IKEA. Здавалося б, прекрасна новина.
Однак спершу IKEA планувала відкрити магазин під Києвом ще років 10 тому. У 2009-му плани змінилися і в компанії заговорили про відкриття в 2011 році маркету в Одесі. Про відкриття київського магазину знову згадали 2014 року, проте вже в 2015-му в компанії заявили, що поки не мають наміру виходити в Україну. Швидше за все, через високий рівень корупції.
Одним словом, жоден з проектів так і не був реалізований. Можливо, щось схоже відбувається і зараз. Фокус з’ясував, чому про досить непевні плани шведської компанії на майбутнє говорять як про реальність найближчих днів.
Можна, але не відразу
Зараз IKEA підтвердила намір зайти в Україну, проте не називає конкретну дату виходу. “Повідомляємо, що франшиза для України дійсно надана, але поки у нас немає точної дати відкриття торговельної мережі”, – пояснюють в компанії.
Як вже йшлося, IKEA неодноразово хотіла зайти в Україну, що говорить про її зацікавленість у вітчизняному рику. Природно, краще торгувати безпосередньо, ніж спостерігати за тим, як незрозуміло хто завозить “ікеївські” товари в Україну і перепродує їх тут.
Однак якщо раніше IKEA планувала відкрити власний магазин, то зараз мова йде про франчайзингову (партнерську) точку. Це можна розглядати як плюс, бо такий хід певною мірою знижує морально-етичні ризики. Справа в тому, що після корупційних скандалів у російському підрозділі компанії і звільнення кількох топ-менеджерів в IKEA заявили про нетерпиме ставлення до корупції. У разі ж роботи з партнером, з одного боку, частина провини завжди можна перекласти на нього, а з іншого – вибравши правильного партнера, не опинитися замішаним в розглядах, подібних до російського. До слова, не купуючи землю, а орендуючи її у ТРЦ, компанія вже звужує поле взаємодії з корумпованими чиновниками.
Будівництво – справа тривала
У разі реалізації позитивного сценарію можна говорити про те, що IKEA з’явиться в Україні в кінці 2019 року.
29 травня голова правління ТРЦ “Мандарин Плаза” Олександр Черницький заявив про те, що IKEA незабаром прийде в Україну. Він стверджував, що мережа може орендувати площу в київському ТРЦ “Південний”. З “Мандарин Плаза”, ТРЦ “Південний” і Lavina Mall пов’язаний відомий столичний девелопер Вагіф Алієв. Логічно припустити, що він міг вести переговори щодо залученняя в “Південний” такого якірного орендаря, як IKEA. Тим більше, йому начебто вже вдалося домовитися про відкриття в Lavina Mall першого в Україні магазину одягу H&M. А H&M, як і IKEA, можна назвати іконою в своїй ніші.
Однак будівництво ТРЦ “Південний” почнеться тільки в кінці цього року, і в кращому випадку центр буде побудований протягом двох років. Тобто раніше цього часу IKEA точно не з’явиться в Україні. А можливо, навіть пізніше, бо той же ТРЦ Lavina Mall здати вчасно не вдалося, як і заповнити його орендарями.
Крім того, в девелоперському середовищі вже поповзли чутки, що заяви про будівництво ТРЦ “Південний” були зроблені для того, щоб збити ціну на ТРЦ Respublika, який зараз який продається і розташований по сусідству. Він готовий вже на 80% і знаходиться в заставі у НБУ. Цей недобуд площею 300 тис. кв. м оцінили в більш ніж 1 млрд грн. Втім, сам Олександр Черницький заперечує ці чутки.
Хіба чиновники?
Завдяки заявам IKEA про бажання працювати тільки “в білу”, компанія стала таким собі мірилом рівня корупцію в країні. Тому українські чиновники зацікавлені в приході IKEA. Якщо вона зайде в Україну, значить, у нас хороші умови для ведення бізнесу. У 2012 році, будучи міністром економічного розвитку і торгівлі, Петро Порошенко в інтерв’ю Bloomberg сказав, що прихід IKEA міг би свідчити про відновлення довіри іноземних інвесторів до України.
Однак в Україні корупція нікуди не поділася. Згідно з рейтингом EMEIA Fraud Survey, складеним компанією Ernst&Young, серед 41 країни Європи, Середнього Сходу, Індії та Африки Україна за рівнем корупції посіла “почесне” перше місце. У той час як в 2015 році вона була на сьомому. Тому не виключено, що керівництво IKEA в будь-який момент знову може відмовитися від планів щодо виходу в нашу країну.
Андрій Ольшевський
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас