НБУ встановив вимоги до кредитних посередників — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ встановив вимоги до кредитних посередників

Кредит&Депозит
402
НБУ вперше встановив вимоги до діяльності кредитних посередників банків у сфері споживчого кредитування.
До переліку таких вимог входять:
  • обов’язкова реєстрація в Україні;
  • наявність повної цивільної дієздатності;
  • наявність достатнього рівня знань в сфері споживчого кредитування;
  • наявність бездоганної ділової репутації;
  • відповідність встановленим вимогам протягом усього періоду своєї деятельності. Таку відповідність буде постійно контролювати банк, з яким кредитний посередник уклав договір.
У разі відповідності кредитного посередника всім вимогам він має право розпочати свою діяльність після укладення з банком посередницького договору та оприлюднення банком даної інформації на власному сайті.
“Вимоги НБУ сприятимуть тому, що кредитні посередники будуть надавати споживачам банківських послуг більш повну інформацію про банки, банківські продукти, умови отримання кредитів, а також нести за це відповідальність перед споживачами. Це буде сприяти розвитку і підвищенню прозорості ринку споживчого кредитування в Україні” , – заявила заступник глави НБУ Катерина Рожкова.
У разі невідповідності кредитного посередника встановленим НБУ вимогам банк зобов’язаний достроково розірвати з ним посередницький договір; звернутися в НБУ для виключення інформації про кредитного посередника з переліку, а також припинити видачу споживчих кредитів із залученням такого кредитного посередника.
Нацбанк також відзначає, що відповідальність за порушення кредитним посередником законодавства лежить на банку, з яким кредитний посередник уклав посередницький договір. Така вимога пояснюється тим, що закон “Про споживче кредитування” не наділяє Національний банк повноваженнями застосовувати заходи впливу до кредитних посередників за порушення законодавства в сфері споживчого кредитування.

Довідка Finance.UA

  • 10 червня набрав чинності закон “Про споживче кредитування” № 1734-VIII, яким запроваджуються правові підстави для діяльності кредитних посередників в сфері споживчого кредитування.
  • Закон також наділяє НБУ повноваженнями встановлювати вимоги до кредитних посередників банків і їхньої діяльності.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас