"Північний потік-2": Єврокомісія просить мандат на переговори з РФ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Північний потік-2": Єврокомісія просить мандат на переговори з РФ

Енергетика
380
Європейська комісія в п’ятницю направила запит Раді Європейського Союзу на отримання мандату на переговори з Російською Федерацією щодо ключових моментів функціонування проекту Nord Stream 2, йдеться в повідомленні ЄК.
Хоча будь-який наземний газопровід, в тому числі і відводи від Nord Stream 2, повністю підпадає під регулювання ЄС і в тому числі Третій енергопакет, морська частина магістралі, включаючи єдину точку входу в неї, знаходяться за межами юрисдикції ЄС. Як основні принципи для переговорів ЄК висуває умови прозорості управління, недискримінаційного встановлення тарифів, “відповідний рівень недискримінаційного доступу третіх осіб”, рівень розмежування між видами діяльності з транспортування та постачання, повідомив європейський регулятор.
ЄК хоче бути впевнена, що в разі будівництва Nord Stream 2 буде управлятися на основі прозорих та недискримінаційних принципів з належним рівнем нормативного нагляду у відповідності до ключових принципів міжнародного та європейського законодавства про енергетику.
Комісар з енергетики Мігель Аріас Каньєте зазначив: “Як і будь-який інший інфраструктурний проект в ЄС, Nord Stream 2 не може і не повинен існувати в правовому вакуумі або тільки у відповідності до енергетичного законодавства третьої країни. Ми прагнемо отримати мандат Ради, щоб провести переговори з Росією про специфічний режим, в якому будуть застосовані ключові принципи енергетичного законодавства ЄС для Nord Stream 2 з метою збереження роботи внутрішнього енергетичного ринку Європи”.
“ЄК вважає, що проект Nord Stream 2 не сприяє досягненню цілей Енергетичного Союзу щодо доступу до нових джерел постачань, маршрутів або постачальників і що він може дозволити одному постачальнику ще більше зміцнити свої позиції на газовому ринку ЄС і привести до подальшої концентрації маршрутів поставок. Газотранспортна інфраструктура для забезпечення енергопостачання Європи вже є і добре функціонує. Будівництво Nord Stream 2, водночас, буде загрожувати існуючим транспортним маршрутами, особливо через Україну”, – також говориться в релізі ЄК.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас