Провал тарифної політики — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Провал тарифної політики

Казна та Політика
1519
У Києва далеко не найбідніший в Україні бюджет. Про це можна судити хоч би з того, що корпорація «Богдан Моторс» постачить столиці до кінця цього року 80 сучасних низькопідлогових тролейбусів на півмільярда гривень. Причому з передоплатою 70% і виплатою решти суми всього за вісім місяців. Зараз у ProZorro триває процедура закупівлі ще й 100 автобусів (на 535 мільйонів гривень). Транспортний мільярд, без сумніву, добре впливатиме на рейтинг столичного мера, який зробив одним зі своїх пріоритетів дещо кострубате з погляду граматики, але, як бачимо, реальне гасло — «Києву — кращий транспорт».
ГАРЯЧА ВОДА НА 15 ХВИЛИН
Справа лише в тому, що транспорт — не єдина й далеко не найгостріша проблема киян, які звикли до пересування на маршрутках. «Опалювальний сезон ще далеко, а проблеми вже починаються, — розповідає депутат Київської міської ради, член комісії з житлово-комунального господарства й паливно-енергетичного комплексу Валерій Гуманенко. — Торік вони виникали через арешт рахунків «Київенерго».
«Враження таке, — згадує депутат, — що тоді уряд ніби грав з монополістом у піддавки. Вони підігравали один одному, щоб не витрачати гроші на ремонт теплових мереж. Я підозрюю, що й цього року буде аналогічна ситуація. Уже зараз, тільки-но закінчився опалювальний сезон, киян тренують відключенням газу «Київенерго» й, відповідно, гарячої води».
(З думкою депутата важко сперечатися. Після місячної відсутності гарячої води не де-небудь, а на Хрещатику, її обіцяли дати 6 червня, тобто саме тоді, коли «День» спілкувався з Гуманенком. І дали. Але не більш ніж на 15 хвилин.)
«Що буде далі? — продовжує народний депутат. — Я підозрюю, що через борги «Київенерго» за газ знову буде арешт рахунків підприємства. І в таких умовах міська громада підходить до оголошеного міською адміністрацією розірвання договору з «Київенерго». Можу з упевненістю сказати, що міська виконавча влада хоче цього лише на словах. Багато моїх колег по комісії наполягають на тому, що розривати відносини треба наступного ж дня після закінчення чинності договору й повною мірою використовувати відповідні потужності на благо громади, вкладати в них інвестиції й добиватися здешевлення послуг».
Гуманенко констатує, що столична влада нічого не робить для цього. Більше того, в проекті відповідної постанови Київради, обговорення якої було зірване, передбачалося продовження договору до кінця наступного опалювального сезону, тобто до 30 квітня наступного року. Депутат зазначає, що з цим ще можна було б погодитися, якби теплові мережі столиці не були в такому жахливому стані (знос більш ніж 80%). Приклад цього – нещодавня давня аварія в Голосіївському районі. Якби торік нормально провели гідравлічні випробування, то таких катастрофічних наслідків не було б, упевнений Гуманенко.
ДЕ «ЗАРИТИ» МІЛЬЙОНИ
Він наполягає на тому, що повернення теплового господарства в розпорядження громади вимагає завчасного накопичення необхідних ресурсів, як фінансових, так і матеріальних. А нинішній бюджет, який Київ зараз просто «проїдає», надмірно захоплюючись, наприклад, створенням дитячих і спортивних майданчиків, слід було б консолідувати для ремонту й модернізації тепломереж, чим доведеться посилено займатися підприємству «Київтеплоенерго», якщо місто поверне собі теплове господарство.
Сьогодні ж у міста, за словами Гуманенка, відсутні навіть достатні обігові кошти, щоб узяти на себе експлуатацію теплопроводів і надання відповідних послуг. Ще перед початком опалювального сезону треба буде купити газ, потім виробити тепло, продати його споживачам. І лише через місяць після цього можна збирати гроші з кінцевих користувачів.
«У результаті з’являється касовий розрив у два місяці», — констатує депутат й наполягає на тому, що відповідний фонд необхідно створювати вже цього року. У нього виникає підозра, що є намір повернути міській громаді не все теплове господарство столиці, а лише найбільш зношену його частину — тепломережі, щоб «заривати» мільйони доларів під час їхнього ремонту.
БОЙЛЕР ЧИ ТАЗОК
«Формальною причиною нинішнього відключення гарячої води киянам стала заборгованість «Київенерго» за газ перед «Укртрансгазом» у 370 мільйонів гривень, — пояснює екс-міністр житлово-комунального господарства, голова «Спілки власників житла України» Олексій Кучеренко. — Хоча борги перед «Нафтогазом» значно більші й становлять 4,5 мільярда гривень». «Чому для цього обрали «Укртрансгаз»? — запитує Кучеренко. — Якби відключив «Нафтогаз», то його голова Андрій Коболєв став би поганим і навіть ворогом для Києва. А він у нас зараз переможець і навіть номінант на прем’єра — молоде підростаюче дарування. «Київгаз» теж не міг би взяти на себе таку роль — він начебто й комунальний, але його у нас, схоже, вже давно вкрали. Навіщо йому викликати проти себе невдоволення? Отже, цим довелося зайнятися «Укртрансгазу», який зараз без першого керівника, а в.о. готується до виходу на пенсію».
Кучеренко нагадує киянам, що тих з них, у кого немає боргів, ніхто не має права відключати від послуги щодо гарячої води відповідно до укладеного договору: «Нас з вами підштовхують до того, що ніхто не відповідає перед нами за цю послугу, й таким чином переконують, що з нас нічого запитувати».
Що робити добросовісним платникам, запитує Кучеренко й відповідає: «Ставити електробойлери, що зараз стає дуже поширеним рішенням». Але при цьому різко зростає навантаження на електромережі, які й без того працюють на межі й можуть не витримати додаткового навантаження. Інший варіант: гріти воду на газових плитах». «Але в обох випадках киянам, у яких у квартирі немає лічильника, доведеться платити за газ за іншими, підвищеними нормами», — попереджає голова Спілки власників житла й називає таку ситуацію «маразмом». Київ посідає останнє місце в країні за встановленням квартирних лічильників газу (12—13%), «бо «Київгазу» це було невигідно завжди, як і зараз», стверджує екс-міністр.
Він також розкриває джерела утворення багатомільярдного газового боргу столиці. Населення за послугу «тепло» минулого опалювального сезону, за його словами, заборгувало 1,3 мільярда гривень. За гарячу воду у нього борг 0,5 мільярда. 0,9 мільярда становить старий борг київських жеків у 2013—2014 роках, які гроші збирали, але з «Київенерго» не розраховувалися. А ще накопичився дуже великий борг за субсидіями — 1,2 мільярда гривень. Це вже заборгованість держбюджету.
КРАХ ТАРИФНОЇ ПОЛІТИКИ
Кучеренко нагадує, що кияни завжди досить акуратно платили за всі послуги. Що і чому відбувається тепер? Головна причина заборгованості населення, на думку експерта, полягає в невідповідності тарифів реальній платоспроможності людей. Ці ж завищені тарифи стали причиною заборгованості за субсидіми.
«Щоб «подарувати» субсидії, треба, щоб хтось сплатив податки до бюджету», — зазначає Кучеренко. За його словами, загальна у країні заборгованість бюджету за субсидіями становить сьогодні 30 мільярдів гривень, і в цьому фактично визнання краху тарифної політики.
Гуманенко наголошує: «Зараз ситуацію штучно підводять до необхідності чергового підвищення тарифів на тепло й гарячу воду». Співголова Фонду енергетичних стратегій Дмитро Маруніч бачить особливу небезпеку нинішньої ситуації в тому, що в результаті можливого підвищення тарифів почнеться масове встановлення бойлерів, що може розбалансувати енергетичну систему. А це потребуватиме нових додаткових витрат на ремонт і реконструкцію. «Попереду колапс системи», — попереджає він.
Віталій Княжанський
За матеріалами:
День
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас