Ситуація навколо Катару загострюється: що буде з цінами на газ і чи постраждає Україна — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ситуація навколо Катару загострюється: що буде з цінами на газ і чи постраждає Україна

Енергетика
4649
П’ятого червня декілька країн Близького Сходу заявили про припинення дипломатичних відносин з Катаром. Країну звинувачують у підтримці заборонених угруповань, в тому числі “Аль-Каїди”, і спробі налагодити відносини з Іраном, який перебуває під санкціями ООН, ЄС і США. Світові лідери вже заявили про те, що ситуацію на Близькому Сході необхідно нормалізувати і конфлікт не повинен вплинути на боротьбу з міжнародним тероризмом. Так, Держсекретар США Рекс Тіллерсон, виступаючи в понеділок на прес-конференції в Сіднеї, закликав всі сторони сісти за стіл переговорів і висловив готовність штатів надати допомогу в примиренні країн.
Ситуація навколо Катару, вважають експерти, може стати ударом по нафтовому ринку. Будь-який конфлікт на Близькому Сході призводить до подорожчання чорного золота. Крім того, Катар експортує скраплений газ в Європейський Союз. Якщо поставки припиняться, ціни на блакитне паливо зростуть. З огляду на, що на європейських хабах купує газ у тому числі і Україна, конфлікт на Близькому Сході може вдарити по гаманцях українців. Журналісти розібралися, що відбувається в Катарі і яких чекати наслідків.
Що сталося
Розрив дипломатичних відносин з Катаром означає, що посольства країни депортують, вводять обмеження на перетин кордону і економічні зв’язки з іншими державами. Як зазначають експерти, ситуація навколо Катару почала загострюватися ще в травні. Тоді катарське інформаційне агентство опублікувало слова еміра (титул правителя) про намір відкликати свого посла з Саудівської Аравії і нормалізувати відносини з Іраном. У Катарі заявили, що сайт агентства зламали і заява помилкова. Однак, Саудівську Аравію, Бахрейн і ОАЕ спростування не переконало. Більше того, Катар звинуватили в “підтримці незаконних угруповань” – “Аль-Каїди” і “Ісламської Держави”.
Дипломатичні відносини з державою вже розірвали Бахрейн, Ємен, Лівія, Мальдіви. Подібні заяви також прозвучали в Каїрі, Абу-Дабі і Ер-Ріяді. Експерти пояснюють: це безпрецедентний крок. Розрив дипломатичних відносин свідчить про крайнє загострення відносин між країнами. На дипломатичній мові це означає, що “дружніх” відносин між державами більше немає.
На даний момент, жителі Катару спішно скуповують продукти харчування і питну воду.
“Жителі кинулися в усі довколишні бакалійні лавки і супермаркети, скуповують молоко, воду, рис, яйця. З магазинів продукти вивозять цілими машинами, полки моментально порожніють після новин про закриття кордонів з Саудівською Аравією, через яку йшов великий потік продовольства”, – йдеться в матеріалах місцевих ЗМІ.
Як повідомив телеканал “Аль-Джазіра”, в районі саудівсько-катарського кордону вже скупчуються великовантажні фури, які не можуть потрапити на територію Катару. Держава має наземний кордон тільки з Саудівською Аравією. З огляду на те, що всі найближчі “сусіди” перекрили “небо”, а Саудівська Аравія – сухопутний кордон, Катар ризикує залишитися заблокованим. Свою допомогу вже запропонували в Ірані – продукти хочуть доставляти морем.
Ситуація навколо Катару загострюється: що буде з цінами на газ і чи постраждає Україна
Ситуація вже встигла вплинути на світові біржі. Станом на 13.08 британський індекс FTSE 100 знижувався на 0,24%, до 7529,3 пункту, французький CAC 40 – на 0,53%, до 5314,92 пункту. На тлі конфлікту злетіли ціни на нафту. Станом на 10:29 серпневі ф’ючерси на нафту марки Brent подорожчали до 50,13 долара за барель.
У свою чергу Доха (столиця Катару) назвала рішення сусідніх держав порушенням суверенітету Катару і заявила, що вона не має законних підстав. “Ці заходи не виправдані і ґрунтуються на заявах і припущеннях, а не на фактах”, – йдеться в заяві МЗС Катару.
Що загрожує Україні
Ціна на газ для України залежить від ситуації на європейському хабі. Катар – один з ключових експортерів зрідженого газу в ЄС, відзначає експерт Центру світової економіки і міжнародних відносин НАН Валентин Землянський. Якщо поставки будуть обмежені й інші гравці ринку, в тому числі Росія і Норвегія, вчасно не відреагують, ціни можуть злетіти.
“Газпромівський” газ – це тільки 30% на європейських хабах. Потрібно не забувати, що хаби, як будь-яка біржа, досить болісно реагують на подібні події. Природно, це бумеранг вдарить і по Україні, тому що у нас ціна безпосередньо пов’язана з європейськими котируваннями, і ми від цього нікуди не дінемося. Є загроза скорочення фізичних поставок. Потрібно враховувати, як будуть реагувати інші гравці. Норвегія, “Газпром”. Як оперативно вони зможуть компенсувати нішу, яка може виникнути, якщо поставки з Катару будуть обмежені”, – розповідає експерт.
Україна закуповує газ в Європі за ринковими цінами. Згідно з меморандумом з МВФ, українська влада зобов’язана кілька разів на рік переглядати тарифи на блакитне паливо для населення. Вартість імпортного газу множать на курс гривні, потім додають націнку “Нафтогазу” і вартість транспортування і розподілу.
У травні минулого року, коли Кабмін прийняв рішення переглянути тариф на газ, тисяча кубометрів імпортного блакитного палива тоді коштувала 185 доларів, цю цифру і використовували у формулі при розрахунку тарифу для населення. Згідно з проектом бюджету на 2017-й, тисяча кубометрів імпортного газу буде коштувати 245 доларів. Якщо європейський газ буде дорожче, Україні як мінімум доведеться витрачати більше валюти на купівлю газу, крім того, рано чи пізно, впевнені експерти, доведеться переглянути тариф і для населення. Варто зазначити, що від вартості газу пропорційно залежать тарифи на опалення і гарячу воду.
Ситуація на Близькому Сході загостриться
З’явилися розбіжності з приводу темпів і характеру операції в Ємені, де Катар був частиною сил коаліції на чолі з Саудівською Аравією, розповідає сайту “Сегодня” експерт центру близькосхідних досліджень Сергій Данилов. “Зараз виникнуть аналогічні проблеми в Сирії та Лівії, де Катар підтримував окремі об’єднання. Дуже важливо: буде обмежено мовлення каналу “Аль-Джазіра”. Ніколи подібних санкцій не було. З попередньою владою Катару були дуже напружені відносини. Але навіть коли Катар був на вершині своєї влади в регіоні, Саудівська Аравія не використовувала такі безпрецедентні кроки”, – розповідає експерт.
Україну ситуація навколо Катару торкнеться незначно, припускають експерти. Однак загострення на Близькому Сході – серйозна загроза для безпеки в регіоні. В першу чергу це зачепить Сирію, Ємен, Лівію.
Думки експертів про те, як конфлікт навколо Катару вплине на нафтовий ринок, розходяться. Дослідник Близького Сходу Сергій Данилов вважає, що суттєвих загроз для ринку немає. “Я не думаю, що це серйозно вплине на ринок нафти. Катар, в основному, газова країна. Нафтовий ринок за останні десять років пережив багато криз. Ці кризи раніше, ще в спокійні часи, здавалися такими, що дуже вплинуть на нафтовий ринок. але як ми бачимо, це не так. Напруга в Катарі істотно не вплине на ситуацію”, – пояснює Сергій Данилов.
Водночас, аналітик Валерій Нестеров прогнозує: ціни на нафту злетять. “Поява ще одного вогнища напруженості, на мою думку, це досить серйозний фактор, який буде підтримувати або штовхати ціни вгору. Будь-яке загострення ситуації на Близькому Сході веде до спекулятивного зростання цін на нафту”, – зазначає Нестеров.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас