Внаслідок глобального потепління в «Сховищі Судного дня» стався потоп — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Внаслідок глобального потепління в «Сховищі Судного дня» стався потоп

Світ
3065
У 2008 році на архіпелазі Шпицберн, що в Норвегії, було відкрито «Сховище Судного дня» — воістину унікальний банк садивного матеріалу, створений під егідою ООН. Відтоді в цьому приміщенні, що знаходиться в товщі гори на висоті 100 метрів над рівнем моря, надійно зберігалося насіння більш ніж мільйона видів рослин — практично кожного відомого виду рослин на Землі.
Вчені вважали, що в разі непередбаченої всесвітньої катастрофи (наприклад, ядерної зими, цунамі або падіння метеорита) завдяки сховищу людству вдасться зберегти неушкодженими багато видів рослин. Однак, на жаль, на днях для «Сховища Судного дня» мало не настав свій Судний день. Схованка опинилася під загрозою знищення.
Проектуючи захищений контейнер, вчені вважали, що особливості його розташування — низькі температури і стабільна тектоніка — зроблять приміщення практично невразливим. Однак біда прийшла звідки не чекали: внаслідок глобального потепління «вічна мерзлота» навколо почала танути, в результаті чого в сховищі стався потоп.
Відразу запевнимо: насіння рослин не постраждали. Оскільки температура у сховищі підтримується на рівні мінус 19 градусів Цельсія, воді, що потрапила усередину, вдалося затопити лише вхідне приміщення. Опинившись у стометровому тунелі, який веде вже безпосередньо до насіння, потік замерз, після чого вченим залишалося лише винести «льодовик» назовні.
За матеріалами:
ITC.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас