Топ-3 хакерських атак на фінанси — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Топ-3 хакерських атак на фінанси

Технології&Авто
604
Нова ера хакерства: 1 млрд доларів
Це пограбування займає особливе місце в історії хакерства. І не тільки через астрономічну суму передбачуваного збитку — 1 млрд доларів. Але ще і через те, що з цього моменту можна говорити про початок нової епохи кіберзлочинів: тепер злочинці воліють красти гроші не у клієнтів, а безпосередньо у самих банків.
Вірус Carbanak торкнувся близько 100 фінансових організацій по всьому світу. Першою жертвою став український банк, потім — російський, пізніше хакери добралися до банків США, Європи, Китаю та Південно-Східної Азії, Ближнього Сходу, Африки… Як мінімум у половині випадків хакерам вдавалося вивести гроші: від 2,5 млн до 10 млн доларів з одного банку. Вірус ховався у вкладеному файлі в електронних листах. Від моменту зараження першого комп’ютера в корпоративній мережі до крадіжки грошей проходило 2-4 місяці. Втім, говорити про ці події в минулому часі не зовсім вірно: угруповання хакерів працює досі. Наведені вище цифри — це те, що вдалося з’ясувати «Лабораторії Касперського». Перші випадки зараження відносяться до грудня 2013 року, але пік активності вірусу припав на червень 2014 року.
Одним із способів виведення коштів була віддалена команда банкомату на видачу готівки. Спільникові (в подібних схемах їх називають «мули» — ті, хто забирають гроші в банкоматі) треба було просто підійти до певного банкомату в певний час.
Дорога очепятка: 951 млн або 81 млн доларів
У лютому 2016 року через систему міжнародних міжбанківських переказів SWIFT зломщики намагалися викрасти з Центрального банку Бангладеш 951 млн доларів. Вони майже все зробили правильно, але…
Спроба виявилася не зовсім вдалою. Через помилку у платіжному документі (!) вдалося вивести лише 81 млн доларів. У березні цього року представники ФБР і АНБ вперше підтвердили, що за атакою на бангладешський Центробанк може стояти група хакерів з Північної Кореї Lazarus. «Довгі роки Lazarus була відома акціями проти ідеологічних супротивників КНДР — DDoS-атаками і зломами ресурсів державних, військових, аерокосмічних установ у Південній Кореї і США, — розповів порталу Банки.ру керівник напрямку кіберрозвідки Threat Intelligence, співзасновник Group-IB Дмитро Волков. — Але в минулому році північнокорейські хакери скорегували приціл — нападу з їхнього боку піддалися десятки фінансових організацій по всьому світу».
Усушка й утруска біткоїнів: 480 млн доларів
Біткоїн-біржа Mt.Gox була заснована в Токіо в 2010 році, до 2013 року стала найбільшою в світі — через неї проходило 70% усіх операцій з купівлі-продажу біткоінів, а в лютому 2014 року оголосила про банкрутство. Причиною сумного кінця стало зникнення 850 тис. біткоінів — це 7% всіх біткоінів, які були на той момент в обігу. У перекладі на долари — близько 480 млн.
біткоіни з рахунків клієнтів почали витікати ще з 2011 року: тоді криптовалюта переживала перший бум у своїй історії, у червні 2011 року ціна на неї зростала в геометричній прогресії, що викликало інтерес хакерів. Шахраї створили фальшиві ордери і вивели кілька десятків тисяч біткоінів. Після цього власник біржі, Марк Карпелес, молодий француз 1985 року народження, намагався удосконалити систему безпеки торгової платформи. І якийсь час здавалося, що йому це вдалося.
Однак з часом у Mt.Gox стали виникати труднощі, що призвело до відтоку клієнтів. І тут клієнти стали виявляти, що виведення коштів може тривати тижні і навіть місяці. Ситуація загострювалася, і в лютому 2014 року Карпелес оголошує про закриття біржі, пояснюючи це хакерською атакою і викраденням 850 тис. біткоінів. Хто не встиг вивести свої гроші — Карпелес не винен.
Цікаво, що пізніше Карпелес нібито знайшов 200 тис. біткоінів в біржовому цифровому гаманці старого формату. Проте не всі вірять, що він про них просто забув: подейкують, що вирішив поділитися частиною своєї «заначки». Справа в тому, що розслідування у справі Mt.Gox все ще триває: Карпелес був заарештований за звинуваченням у розтраті коштів з депозитів клієнтів. Втім, частина експертів звинувачують його лише у недбалості і не сумніваються в тому, що крадіжка вчинена третіми особами.
За матеріалами:
banks.eu
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас