Хакери навчилися зламувати і викрадати яхти мільярдерів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Хакери навчилися зламувати і викрадати яхти мільярдерів

Технології&Авто
1065
Хакери навчилися зламувати комп’ютерні системи найдорожчих розкішних яхт і можуть не тільки отримати доступ до фінансової інформації або особистих фотографій їхніх власників, але і викрасти мільярдерів і їхніх гостей прямо у відкритому морі, контролюючи системи навігації і управління. Про це повідомила британська газета The Guardian з посиланням на дані, озвучені в ході конференції Superyacht Investor в Лондоні.
На ній виступив експерт з кібербезпеки компанії BlackBerry Кемпбелл Мюррей. Він продемонстрував, як усього за кілька годин через свій ноутбук він отримав повний контроль за мегаяхтою, пришвартованою неподалік, і міг би з легкістю на ній поплисти, керуючи яхтою дистанційно. «Ми отримали контроль над супутниковим зв’язком, над телефонною системою, Wi-Fi, навігацією. І можемо знищити дані, стерти будь-які докази того, що ми були в системі», — пояснив він.
За словами Мюррея, контроль над Wi-Fi яхти йому вдалося отримати всього за 30 хвилин.
«Ми могли дозволити зловмисникам проникнути на яхту, а потім стерти докази цього з відео»,- пояснив він.
Мюррей зазначив, що подібним чином вже діють кіберзлочинці і загроза цілком реальна. За останній час один мільярдер втратив 100 000 фунтів стерлінгів прямо у відкритому морі, коли хакери зламали його банківський рахунок через бортовий комп’ютер яхти. Інших шантажували, погрожуючи опублікувати викрадені у них компрометуючі фотографії. Деякі власники яхт були змушені заплатити викуп, щоб розблокувати навігаційні системи для своїх судів.
На думку експертів, головна причина уразливості яхт перед кіберзлочинцями полягає в мережах Wi-Fi, які дозволяють зламати мережі на відстані.
За матеріалами:
Forbes
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас