Алмазні сенсори дозволять діагностувати захворювання мозку і серця — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Алмазні сенсори дозволять діагностувати захворювання мозку і серця

Технології&Авто
223
Недорогі алмазні сенсори, винайдені британськими вченими з Університету Уоріка, дають можливість діагностувати захворювання серця і мозку за допомогою магнітних полів, при кімнатній температурі і без дорогого обладнання.
Крім звичної електрокардіографії та електроенцефалографії спостерігати за діяльністю внутрішніх органів можна за допомогою вимірювання магнітних полів (це навіть зручніше, тому що не потрібно торкатися тіла). Але є одна проблема. Магнітне поле тіла важко виявити без високочутливих сенсорів.
Єдиним комерційно доступним приладом, здатним виконувати цю роботу, є надпровідні квантові інтерферометри (НКВІД), які можуть виміряти зміни в магнітному полі в фемтотеслах. Попередньо їх треба охолодити до температури рідкого гелію, а вимірювання проводити в екранованому приміщенні. Ціна такого магнітного кардіографа — близько $1 млн, у порівнянні з парою тисяч доларів за електрокардіограф.
Метью Дейл і Гевін Морлі вважають, що розроблені ними алмазні сенсори здатні зробити революцію в діагностиці, вимірюючи крихітні магнітні поля при кімнатній температурі і без необхідності будувати спеціальні приміщення.
В серцевині кожного алмазного сенсора є дефект розміром з атом — азотно-заміщена вакансія, або NV-центр. Коли в нього потрапляє електрон, і він стає негативно зарядженим, він випромінює червоне світло, легко помітний з боку. Об’єм світла залежить від поляризації спіна електрона, дуже чутливого до будь-якого зовнішнього магнітного поля.
Під час випробувань при кімнатній температурі була досягнута чутливість в діапазоні пікотесла, але вчені впевнені, що в майбутньому їхня технологія зрівняється за цим параметром з СКВІД, пише MIT Technology Review.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас